Glutenfri kost kan være en usund modedille

En fjerdedel af nye produkter i supermarkederne er glutenfri. Men pas på. Skærer du gluten væk i kosten, så mister du kilde til fuldkorn.

Julefrokost og børnefødselsdage er noget af det sværeste, for her er der ofte meget gluten i maden, fortæller Pia Sejer Lind. Både hende og hendes søn har cøliaki. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Hvis du går ind i et af de større supermarkeder, så prøv at smutte forbi hylden med knækbrød. Der er mange slags at vælge mellem. Der er med sesamfrø, hørfrø, fuldkornsspelt, surdej, urter, havsalt og så videre.

Og så er der sikkert også mindst en enkelt variant, hvor der står ”glutenfri” uden på pakken.

For 28 procent af alle nye fødevareprodukter, som supermarkederne lancerer i år, er markedsført og mærket som glutenfri.

Der er gået mode i gluten. Eller rettere – det er blevet moderne at undgå gluten.

Eksperter og officielle kostråd får skarp konkurrence fra bloggere og berømtheder, der advarer mod gluten og fortæller, hvordan det kan give dig problemer med din sundhed og dit helbred.

- For at være på den sikre side, er der mange almindelige forbrugere, som vælger gluten fra, siger Nina Preus, der er forbrugersociolog hos Landbrug og Fødevarer, som har samlet tallene og lavet statistikken for DR Viden.

Men der er ingen grund til at være forsigtig og fravælge gluten, konkluderer tre forskere i en artikel i Ugeskrift for Læger.

- De fleste danskere behøver (...) ikke at snyde sig selv for at sætte tænderne i et friskbagt, knasende sprødt fransk hvedebaguette, skriver Iben Møller Jønsson Aarhus Universitet og Gitte Leth Møller og Anders Pærregaard fra Hvidovre Hospital.

Blogger: Jeg trives ikke med gluten

Omkring 0,5 procent af danskerne lider af cøliaki. Derudover er en mindre gruppe allergisk overfor hvede. De præcise tal kendes ikke, men mange børn vokser fra fødevareallergier.

Der er altså kun få danskere, der ikke kan tåle gluten. Alligevel er der bunkevis af glutenfrie opskrifter og opfordringer til at skære ned på gluten, når du besøger blogs om mad, sundhed og livsstil.

Carolina Cia Bruun er blogger på Greengoddess og er en af dem, der deler glutenfri opskrifter. Hun oplever selv, at hun får det dårligt af gluten:

- Jeg får lidt dårlig mave og tendens til hovedpine af gluten. Jeg er ikke blevet testet for cøliaki hos lægen og tror ikke, at jeg har en alvorlig sygdom. Men hverken mine børn eller jeg trives særlig godt med gluten, siger hun.

Carolina Cia Bruun kan tilhøre den meget lille gruppe af patienter, der opfatter sig selv som glutensensitive, noncøliakiglutensensitivitet.

Dine værdifulde fuldkorn findes i gluten

Carolina Cia Bruun er opmærksom på, at nogle giver råd om, at en glutenfri kost kan hjælpe folk til at tabe sig. Hun mener selv, at det er sundere ikke at spise for meget gluten, men ikke at det er en kur.

Forskerne har for længst aflivet myten om, at man kan slanke sig ved en glutenfri diæt.

Tidligere i år har forskning også vist, at det kan være direkte usundt at spise glutenfri produkter, og at indtagelse af gluten ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Ofte bør vi slet ikke undgå gluten. Der er for eksempel gluten i groft brød, og her er der også fuldkorn. Og fuldkorn må du ikke skære ned på, for det er godt for fordøjelsen og indeholder vigtige vitaminer. Kun 30 procent af den samlede befolkning får nok fuldkorn.

- Det er altid godt at spise varieret. Når nogle oplever, at de får det bedre, hvis de ikke spiser gluten, så kan det skyldes, at de spiser flere grøntsager, siger Steffen Husby, der er professor ved Syddansk Universitet.