Godt humør får influenzavaccine til at virke bedre

Du skal være i godt humør, når du får stikket med influenzavaccine, for så virker den bedre, viser nyt studie.

Det er måske en god ide at lytte til en glad sang og smile, hvis du skal have en influenzavaccine. Godt humør påvirker nemlig, hvor effektiv vaccinen er. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Det er måske ikke så nemt at smile, når nogen er ved at stikke en nål i armen på dig. Men det er faktisk en god ide at være glad, når du skal have din influenzavaccine.

På søndag bliver den nye influenzavaccine frigivet, og fra næste uge vil hundredtusinder af danskere få det årlige skud med vaccine.

Det er en vaccine, som er effektiv for 70-90 procent af de unge, som får den. Men den virker kun hos 17-53 procent af de ældre over 65 år, der bliver stukket.

Et nyt studie tyder dog på, at vaccinen kan være mere effektiv, hvis man er positiv, glad og i godt humør, når man får sit stik.

”Patientens adfærd og psykologiske velbefindende kan have indflydelse på, hvordan immunforsvaret reagerer på vaccinen”, som der står i det nye studie.

Godt humør og antistoffer

Det er forskere fra det britiske University of Nottingham, der har fulgt 138 voksne i alderen fra 65-85 år i to uger før og fire uger efter, at de fik vaccinen. Forsøgspersonerne skulle svare på en lang række spørgsmål, der blandt andet tog temperaturen på deres humør.

Forskerne fandt, at de mest positive personer generelt også havde flest antistoffer mod influenza i blodet fire måneder efter, at de blev stukket.

Men der var endnu flere antistoffer hos de forsøgspersoner, der også havde været i godt humør på selve dagen, hvor de fik vaccinen.

- Vi har vidst i mange år, at der er en lang række psykologiske og adfærdsmæssige faktorer som for eksempel stress, fysisk aktivet og kost, der har indflydelse på, hvor godt immunforsvaret fungerer. Og disse faktorer har indflydelse på, hvor effektivt vaccinen beskytter mod sygdom, siger professor Kavita Vedhara, der står bag studiet, i en pressemeddelse på universitetets hjemmeside.

Effektivt immunforsvar

Forskerne tjekkede ind hos forsøgsgruppen tre gange om ugen, hvor de målte flere ting. Om de var positive eller negative, deres fysiske aktivitet, kost og søvn.

Derefter tog forskerne en blodprøve en måned efter og igen fire måneder efter vaccinen. Og af alle faktorer var det de personer med godt humør, der havde flest antistoffer tilbage i blodet.

- Vaccinationer er en utroligt effektiv måde at reducere risikoen for at få infektionssygdomme. Men akilleshælen er, at deres evne til at beskytte mod sygdommene afhænger af, hvor godt den enkeltes immunforsvar fungerer. Så personer med mindre effektive immunsystemer, for eksempel de ældre, kan risikere, at vaccinen ikke er så effektiv hos dem som hos yngre, siger professor Kavita Vedhara.

Gener og stik om morgenen

Artiklen, der er offentliggjort i Brain, Behavior, and Immunity, er et observationsstudie, hvor man ikke ser på korrelation og kausalitet.

Men Vedhara håber, at forskerholdet også kan lave et nyt studie, hvor man ser nærmere på årsagssammenhængen.

En anden forklaring på, at vaccinerne virker bedre hos glade ældre, kan også være, at de i kontrolperioden var bedre til at passe på sig selv og i forvejen havde stærkere immunforsvar.

Samtidig er der også forskning, som antyder, at vores gener har stor indflydelse på, hvordan vi reagerer på vacciner.

En anden forklaring kan være tidspunktet, som vaccinerne bliver givet på. Der er forskning, som tyder på, at det er mest effektivt at få dem om morgenen.

Facebook
Twitter