Google udvikler teknologi til fusionsenergi

Kombinationen af computerkraft og menneskelig dømmekraft, giver bedre muligheder for at forske i kernefusion.

På billedet kan man se magnetspolerne, der fastholder plasmaen, når man eksperimenterer med fusionsenergi. Billedet er fra 2014, hvor det amerikanske firma Lockheed Martin meddelte, at de havde fået et gennembrud i deres fusionsenergi-forskning. (Foto: © handout, Scanpix)

Google har i samarbejde med et unavngivent firma, der arbejder med kernefusion, udviklet en computeralgoritme, der skal gøre det langt hurtigere at eksperimentere med plasma i fusionsteknologi. Det skriver blandt andet The Guardian.

I fusionsteknologi kombineres atomer ved ekstreme temperaturer, hvilket er med til at skabe enorme energimængder.

Men processen er nærmest umuligt at beregne, fortæller Ted Baltz, der arbejder for Googles team for accelereret videnskab:

Det er hinsides, hvad vi kan løse selv med computerkraft på Google-niveau, fortæller han til den engelske avis.

For at kompensere har Google nu i stedet kombineret deres enorme computerkraft med menneskelig dømmekraft for at finde nye løsninger på komplekse problemstillinger.

En kombination af menneske og maskine

I stedet for udelukkende at stole på Googles rå computerkraft udviklede virksomheden et system, som de kalder The Optometrist Algorithm (“optiker-algoritmen”), der kombinerer enorme computerressourcer med input fra eksperter inden for fusionsteknologi.

Eksperterne udvælger de scenarier, der ser lovende ud for plasma-eksperimenterne og sætter computeren til at eksperimentere.

Samarbejdet mellem menneske og maskine betyder, at beregninger, der tidligere har taget op til flere måneder, nu kan foretages på blot få timer.

Fusionsteknologi i fremtiden?

Betydningen af det nye system skal ikke undervurderes. Fusionsteknologi kan blive ekstremt vigtigt for klodens fremtidige energiproduktion, da det vil være en energikilde, der er grænseløs, sikker og miljøvenlig.

Desværre er det endnu ikke lykkedes at lave en fungerende fusionsreaktor, der er i nærheden af at være kommercielt tilgængelig. Det kan derfor tage årtier og koste mange milliarder kroner, før vi ser resultater.

Computere der kan skære så betragteligt på eksperimenternes tid, er derfor kun en fordel.

Et af de største projekter, der eksperimenter med kernefusion nu er Iter-projektet i Sydfrankrig. Her har mange af verdens nationer investeret sammenlagt omkring 130 milliarder kroner i udviklingen. Man forventer at kunne producere den første plasma i 2025.