Græsk fyr er Europas ældste – men Kongeegen kan være ældre

Europas ældste træ Adonis er mindst 1075 år gammelt, men det berømte egetræ i Jægerspris Nordskov kan være 900 år ældre.

Det er to sværvægtere, der er oppe mod hinanden i kategorien 'Ældste træ i Europa'. Kongeegen til venstre og Adonis til højre. (Foto: Collage med fotos af Lars Bahl med Kongeegen og Dr Oliver Konter fra University of Mainz med Adonis © Scanpix og University of Mainz)

I Pindos-bjergene i det nordlige Grækenland vokser et dusin meget gamle nåletræer af sorten slangebark-fyr (Pinus heldreichii).

Et af træerne, ’Adonis’ opkaldt efter den græske mytologis yngling, der var berømt for sin skønhed og elsket af kærlighedsgudinden Afrodite, har netop vundet titlen som Europas ældste træ.

Træerne har stået i fred i mere end tusind år, indtil et internationalt forskerhold fra Sverige, Tyskland og USA har undersøgt dem nærmere.

Ifølge Paul J. Krusic fra Stockholms Universitet har man boret en kerne ud af træet og talt sig frem til 1075 årringe. Og eftersom ingen andre træer i Europas kan bryste sig af så veldokumenteret aldersbestemmelse, placerer forskerne selv Adonis øverst på podiet.

Hvad så med Danmarks Kongeegen?

Det var lige godt mærkeligt, tænkte vi på DR Viden. For i Jægerspris Nordskov i Horns Herred står Kongeegen, og man siger, at den kan være op til 2000 år gammel …

Så vi har kontaktet både Nils Sættem, der er direktør for Kong Frederik d. VII’s Stiftelse på Jægerspris Slot, og den svenske forsker for at rede trådene ud.

Fra dansk side mener Nils Sættem, at Adonis i Grækenland er alt for ung til at være ældst. Modsat mener Paul J. Krusic, at Kongeegen er for hul til at være ældst.

Estimeret og verificeret alder

Paul J. Krusic forklarer, at man skelner mellem estimeret alder og dendrokronologisk verificeret alder.

I Grækenland har man boret et 5 mm hul tværs gennem træet og trukket en kerne ud og optalt årringe. Med forbehold for dårlige vækstår konkluderer man, at træet er mindst 1075 år gammelt. Træet tager ifølge Paul J. Krusic ikke skade af sådan en prøve.

- Jeg vil tro, at der sikkert er ældre træer i Europa, som fx jeres egetræ i Danmark, oliventræer på Sicilien, egetræer i Kroatien og taks i Frankrig. Men vores metode er den eneste, der bestemmer den præcise alder på et træ, siger Paul J. Krusic til DR Viden.

Han forklarer, at Adonis ikke nødvendigvis er det ældste træ i skoven, for det står i en gruppe af meget gamle træer. Man har i forbindelse med et klimaprojekt undersøgt skoven for at se, hvordan vegetationen klarer sig gennem klimaændringer i Middelhavsområdet.

Kan Kongeegen gøre Adonis rangen stridig?

I Kong Frederik d. VII’s Stiftelse på Jægerspris Slot er Nils Sættem er dog ret sikker på, at Kongeegen er ældre.

Fordi træet er hult, har man ikke kunnet bore en kerne ud og tælle årringe. I stedet har man tilbage i 1950’erne estimeret sig frem til, at træet er mindst 1500 år gammelt og kan være op til 2000 år gammelt.

Aldersbestemmelsen er gjort ud fra træets dimensioner og sammenligneligheden med andre gamle træer, og hvordan de er vokset i perioder.

- Den måde, man har forsøgt at vurdere Kongeegen på, gør, at der er stor sandsynlighed for, at træet er ældre end det græske træ. Og når man har taget et stort forbehold for undersøgelsesmetoden, synes jeg, at det er rimelig nok at sige, at vi kan gøre det græske fyrretræ rangen stridig, siger Nils Sættem til DR Viden.

Facebook
Twitter