GRAFIK Lyden til festival er som vinden blæser

Det har stor betydning for lyden til koncerter og udendørs fester, hvilken retning vinden blæser.

Lydbølger afbøjes af vinden og det kan påvirke fx udendørs koncerter meget. Så det gælder om at tage til koncert når der er vindstille. (© Grafik Morten Fogde Christensen)

Alle der har været på festival i blæsevejr har oplevet, at lyden pludselig næsten kan forsvinde - eller blive meget højere. Og har man holdt en havefest, ved man også, at vindretningen kan have stor betydning for naboklagerne.

Og vindens retning påvirker i høj grad lydbølgerne, forklarer Jonas Brunskog, der er lektor ved Akustikteknologi på DTU Elektro.

- Det hovedsagelige fænomen er noget, der kaldes refraktion. Og det betyder, at lydbølgerne afbøjes - og det påvirker lydens hastighed i forskellige højde over jorden, siger han.

Lydbølgerne bøjes simpelthen opad, når de rammer en modvind. Det betyder, at dem der står tæt på, pludselig oplever lyden som lavere. Lyden forsvinder simpelthen op i højderne.

I medvind bøjes lydbølgerne dermed nedad og kan rejse længere tæt ved jorden. Så lyden er høj også bagerst til koncerten.

Vindens hastighed påvirker også lyden

Og derudover påvirkes lyden også af hvor kraftig vinden er.

- Når lyden bevæger sig i samme retning som vinden, tillægges vindens hastighed også lydens hastighed. Hvis vindhastigheden er 10 meter i sekundet højt oppe og to meter i sekundet ved jorden, gør det en stor forskel.

Så vindstød kan faktisk få koncerten til at lyde højere - og lyden til at nå længere væk.

Kan genere på festivaler

Ved festivaler kan vinden nogle gange have stor betydning for hvordan musikken opleves - specielt når lyd fra andre scener, pludselig kan høres det forkerte sted.

- På festivaler som Roskilde Festival kan stærk vind være med til at flytte lyden, så den generer ved andre koncerter end den tiltænkte. Under Pearl Jam-koncerten i år 2000 var en af forklaringerne på ulykken jo fx, at folk ikke kunne høre lyden og derfor rykkede tættere på scenen. Det kunne skyldes kraftig vind, siger Jonas Brunskog.

Vælg de vindstille koncerter

Samtidigt bevæger lyden sig også anderledes alt efter hvordan temperaturen er.

Om natten lyder alting højere synes man. Og der er faktisk noget om snakken.

For om natten rejser lyden længere langs jorden, fordi luften her er koldere. Samtidigt kan lag i luften - afgrænsninger mellem varm og kold luft - betyde, at lyden afbøjes ned mod jorden igen.

- Man kender det måske fra skorstene, hvor røgen kan bevæge sig sidelæns i en lige linje, selv når det er vindstille. Det er røgen, der følger et temperaturskel eller lag i luften, siger Jonas Brunskog.

Til spørgsmålet om hvordan man så skal gøre til en festival i forhold til vindens blæsen, svarer Jonas Brunskog:

- Man skal gå til koncerter hvor der er vindstille, for vinden kan påvirke lyden meget.

Vind og vejr på Smukfest

På dette års Smukfest har festivalgæsterne måtte klæde sig på til al slags vejr. Allerede første dag blev de mødt at kraftige regnbyer, men det er også lykkedes solen at bryde igennem både skyer og bøgetræer.

Vinden har heldigvis ikke fået lov at genre festivalgæsternes musikoplevelser. I læ fra bøgetræerne lyder musikken på Smukfest heldigvis helt, som den skal.

Facebook
Twitter