Grafik: Opgrader din sundhed med de rette stueplanter

Fredsliljen og krysantemum er særligt gode luftrensere, ifølge en rapport fra Nasa.

Døjer du med hovedpine eller irritation ved øjnene? Eller sætter du bare pris på et sundt indeklima? Så er det frem med stueplanterne.

De kan nemlig rense luften for rummets kemikalier.

Det viser en 28 år gammel undersøgelse fra Nasa. Og den holder stadig stik.

- Jeg tror nærmest, at alle planter kan have en positiv effekt på fx et kontormiljø, men de skal være sunde og plejes korrekt, siger Majbrit Dela Cruz ph.d. student ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet.

Planter fjerner farlige dampe

Majbrit Dela Cruz forsker selv i luftrensende planter.

- Vi har testet en vedbend (også kaldet efeu, red.) i lufttætte kamre, som vi kontinuerligt tilførte luft indeholdende toluen, eller benzin som også indeholder toluen. Og planten fjernede en stor del af toluenen, siger hun.

Benzindampe kan være et problem for personalet på tankstationer eller beboere i bygninger tæt på en tankstation, da benzen, som findes i benzin, er kræftfremkaldende.

Men i almindelige huse kan der også være problemer med farlige dampe.

Det kan fx være fra kemikalier i maling og lim eller kemikalier fra ammoniak fra landbruget, der trænger ind i et hus og har en negativ effekt på indeklimaet.

Og det kan planterne altså fjerne.

De fleste planter er godt for noget

- Nasa testede omkring 40 plantearter for udvalgte stoffer, men der er sandsynligvis mange flere stoffer, som planterne kan fjerne. Og mange flere plantearter, der er gode for indeklimaet, end dem de har testet, siger Majbrit Dela Cruz.

Over årene er mere end 120 plantearter desuden testet af forskellige forskergrupper. Næsten alle med positive resultater, fortæller hun.

Nasa har testet om stueplanterne kunne fjerne udvalgte kræftfremkaldende stoffer, som man vidste udgjorde et problem, da testen blev udført i slut 80’erne. Derfor er der givetvis andre planter, der også fungerer godt i nutidens huse.

- Desuden har Nasa lavet studierne i laboratorier. Resultaterne kan dermed se anderledes ud i virkeligheden, og vi har kun få studier, der er lavet i fx kontormiljøer. Dog viser alle studier, at planter har en positiv effekt på indeklimaet, siger Majbrit Dela Cruz.