Grafik: Sådan påvirker alkohol et foster

Barnet drikker fostervand med alkohol, og er påvirket i længere tid end moderen.

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel.

- Det betyder, at det let kan optages i kroppen, fortæller læge og ph.d. Peter Hjertholm.

Noget af den alkohol, vi drikker, vil altså hurtigt komme ud i vores blodbane. Og hos gravide føres den så med blodet videre til bl.a. moderkagen.

Gennem moderkagen overføres næringsstof som ilt, glukose og vitaminer fra mor til barn.

Det er jo super smart og grunden til, at barnet kan leve inde i maven. Men da alkohol er et lille, organisk molekyle, kan det også let overføres fra mors blod til barnets:

- Et minut efter, at der er alkohol i mors blod, vil der også være det i barnets. Efter 1-2 timer har barnet samme promille som sin mor, fortæller Peter Hjertholm.

Barnets lever er endnu umoden

Alkohol nedbrydes til eddikesyre i leveren. Eddikesyre er ufarligt og udskilles med urinen. Det er grunden til, at vi efter noget tid bliver ædru, selv om vi har drukket mange genstande.

Men fosterets lever er endnu ikke moden, og derfor er det langsommere til at nedbryde alkoholen:

- Barnets evne til at nedbryde alkohol er kun omkring en-tiendedel af en voksen levers evne. Så det går meget langsomt inden alkohol er forsvundet, forklarer Peter Hjertholm.

Barnet udskiller samtidig noget af alkoholen i sin urin, som ender i det fostervand, det også drikker af. Tilsammen betyder de to ting, at barnet vil være påvirket længere tid.

Meget alkohol skader fosteret

Der er ikke nogen tvivl om, at alkohol påvirker barnets udvikling i maven. Et stort alkoholforbrug øger risikoen for abort, fosterdød, for tidlig fødsel, nedsat vækst og misdannelser.

På samme måde kan et såkaldt episodisk højt forbrug - altså hvor man har drukket mange genstande på en gang ved flere lejligheder, også være skadeligt for fosteret. Men hvor mange gange man skal have drukket og hvor meget er endnu usikkert:

- Evnen til at nedbryde alkohol varierer fra kvinde til kvinde, og derfor er det svært at sætte en absolut nedre grænse, som gælder alle kvinder, siger Peter Hjertholm.

Usikkerhed ved små mængder

Hvordan små mængder alkohol, dvs. under tre genstande fordelt over ugen, påvirker det ufødte barn, er forskere og læger dog mere usikre på.

Ifølge Ulrik Schiøler Kesmodel, som er professor i gynækolog og obstetrik ved Københavns Universitet er der endnu ikke noget bevis for, at netop de små mængder alkohol er farligt:

- Der er er ikke noget videnskabelig belæg for at sige, at det er skadeligt for fosteret, fortæller han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at gravide ikke drikker alkohol overhovedet. Det skyldes, at Styrelsen heller ikke med sikkerhed kan garantere, at de små mængder ikke kan have en skadelig virkning i visse fostrets udvikling.

Facebook
Twitter