Haj-inspireret medicin kan måske kurere frygtet lungesygdom

Antistof i hajblod inspirerer forskere til at lave protein, der angriber idopatisk lungefibrose - og andre sygdomme.

Der findes 12 arter af wobbegong-hajer. De er alle godt kamuflerede og lever på bunden af de australske vande. Wobbegongs - og andre hajer - har et specielt antistof i blodet, som måske kan kurere flere sygdomme - herunder lungesygdommen idiopatisk lungefibrose. (© ead72 - Fotolia)

VIDENSKABSBILLEDET

Et nyt medikament, der efterligner en del af hajers immunsystem, kan måske kurere den ellers uhelbredelige og ofte dødelige lungesygdom idiopatisk lungefibrose (ILF).

Det mener australske forskere fra Melbournes La Trobe University, der i samarbejde med biotek-virksomheden AdAlta har testet medikamentet, der går under navnet AD-114.

AD-114 er et menneskeprotein, der efterligner et antistof i hajers blod, som får det til at angribe de celler, der forårsager fibrose.

Det kan muligvis også bruges til at bekæmpe fibrose i nyrer, øjne, hud, lever og hjerte, men indtil videre er det kun testet på IPF i et laboratorie - med succes.

Forskerne har udvundet antistof fra en såkaldt wobbegong-haj, der er en familie af 12 arter af bundlevende, flade hajer, som lever i australske vande. Det formodes dog, at de fleste hajer har det specielle antistof.

Herefter har forskerne i laboratoriet udviklet et protein, som ligner hajens, men dog er menneskeligt, så det ikke afstødes.

Forskerne ved ikke, hvorfor antistoffet virker, men de kan se, at det blandt andet mindsker inflammation og forhindrer opbygning af væv.

Hvert år får omkring 250 danskere ILF. Sygdommen kan forekomme i alle aldre, men rammer oftest personer over 50 år. De fleste dør inden for 2-4 år efter, at diagnosen er stillet.