Har du det der skal til for at blive astronaut?

Det er ikke bare lige sådan at blive astronaut. Det kræver flere års uddannelse. Læs om strabadserne her.

Det kræver års uddannelse bare at blive overvejet som astronaut. (© Colourbox)

Danske Andreas Mogensen bliver den første dansker nogensinde i rummet.

Men selv om mange børn sikkert har drømt om at blive astronauter, er det langt fra alle, der kan blive det. Det kræver nemlig flere års uddannelse og en helt speciel fysisk og personlighed at blive astronaut.

- Rumfartsorganisationerne er på udkig efter de bedst mulige folk. Træningen af en astronaut er en betydelig investering - uddannelsen er langvarig og dyr, og den nødvendige støtte både før og under en mission i rummet er dyrt, skriver Det Europæiske Rumfartsagentur (ESA) på sin hjemmeside.

ESA har lavet en guide på sin hjemmeside til, hvad man skal igennem, før man kan blive astronaut. Her er hovedpointerne.

1. Din uddannelse i forvejen

Det er afgørende, at aspiranten i forvejen har høj uddannelse inden for videnskabelige eller tekniske discipliner, kombineret med en yderligere faglig baggrund inden for forskning eller praktisk anvendelse. Det kræver også, at man har en indgående kendskab til IT-systemer.

Tidligere erfaringer med flyoperationer er en bonus, især hvis det har involveret opgaver med ansvar såsom at være testpilot eller flyvemekaniker. Jo flere kompetencer og erfaring en ansøger har, jo bedre.

2. Din fysik skal være i top

Lige så vigtig som uddannelse er fysikken, der skal være intet mindre end 'fremragende'.

Astronauter gennemgår intensive perioder med uddannelse og deltagelse i rumekspeditioner, der kan vare flere måneder.

I løbet af denne tid vil deres kroppe blive udsat for en stor del stress - og derfor er et godt helbred og fysisk udholdenhed afgørende.

3. God psyke påkrævet

Det er en udfordring at leve i et lukket rum med andre mennesker i lange perioder. Blandt de psykologiske nødvendige kvaliteter er det derfor vigtigt at have evnen til at komme godt overens med andre medlemmer af besætningen og være god til teamwork.

Vordende astronauter har også brug for et højt niveau af og et roligt temperament til at klare stress og enhver nødsituation, der kan opstå.

Det er også vigtigt at være hurtig til at tilpasse sig, og en god dømmekraft er vigtig.

Endelig skal astronauterne være villige til at rejse over lange afstande, både på Jorden og i rummet og til at tilbringe lange perioder væk fra hjemmet.

4. Dygtig kommunikatør

Da astronauter ofte er i søgelyset, og medierne og offentligheden ofte er meget interesserede i deres arbejde og missioner, er det vigtigt, at personen skal nyde at møde pressen og være i stand til at kommunikere vigtigheden af deres opgaver i rummet.

Man skal kunne tale flydende engelsk, ligesom et vist kendskab til russisk er en fordel, da dele af uddannelsen foregår på Gagarin Cosmonaut Training Centre i Rusland.

Desuden er det godt at vide noget om amerikansk, russisk og japansk kultur, da man skal samarbejde med folk fra disse lande.

5. Send en ansøgning

Hvis du besidder alle ovenstående egenskaber, kan du holde øje med næste gang fx ESA har et stillingsopslag oppe.

Sidst var i 2008-2009, hvor der kom mange tusinder ansøgninger ind - 8413 havde de rette kvalifikationer - det endte med seks astronaut-aspiranter.

6. 16 måneders grunduddannelse

Hver astronaut får sin egen skræddersyede uddannelsesplan, men alle starter med en 16 måneder lang grunduddannelse, der finder sted i Køln, Tyskland. Den består af fire hoveddele:

6,1. Det indledende

Her lærer de om de forskellige rumfartsnationer, de forskelle rumagenturer (med hovedvægt på den europæiske ESA) - og de hører om alle de bemandede og ubemandede rumprogrammer. Desuden lærer de om rum-lov og mellemstatlige aftaler for globalt samarbejde.

6,2. Det fundamentale

Astronauten bliver indført i en grundliggende viden om de forskellige tekniske og videnskabelige discipliner. Da mange kommer med forskellige baggrunde får alle hermed et fælles minimum af viden.

Dette bliver de oplært i: Ingeniørarbejde under rumflyvninger, elektroteknik, aerodynamik, fremdrift, kredsløbmekanik, materialer og strukturer, vægtløshed, human fysiologi, biologi og materialevidenskab, jordobservation, astronomi og meget mere.

6,3. Rumsystemer og operationer

Her går man i detaljer med alt, hvad der findes ombord på en rumstation, fx struktur og design, navigering og kontrol, termisk kontrol, elproduktion og-distribution, kommando og tracking, livsbevarende systemer, robotsystemer.

Desuden lærer man også om de tekniske systemer på Den Internationale Rumstation, ISS, og så skal man også lære om de programmer og systemer, der anvendes på Jordens kontrolcentre.

6,4. Særlige færdigheder

Her lærer man om for eksempel robotoperationer, russisk sprog, menneskelig adfærd og ydeevne, og man forbereder sig på rumvandringer. Sidstnævnte sker ved flere avancerede dykkerkurser.

7. Udvidet træning (cirka 12 måneder)

Efter 16 måneders grunduddannelse bliver der gået endnu mere i dybden med Den Internationale Rumstation, ISS.

Astronauterne lærer at servicere og betjene de forskellige moduler, systemer og undersystemer, de lærer at flyve og fastgøre transportkøretøjer. De lærer også, hvordan man udfører videnskabelige eksperimenter i ESA's forskningsmodulet på ISS.

Der er en del klasseundervisning, men også flere praktiske øvelser i diverse rum-simulatorer.

Den udvidede træning foregår i internationale astronautklasser, og man får uddannelse på de forskellige træningssteder rundt om i verden.

Først når denne del af uddannelsen er bestået, er astronauten kvalificeret til at en rumflyvning.

Sådan ser det ud, når astronauter træner rumvandringer (© ESA/NASA)

8. Missionstræning - 18 måneder

Når en astronaut bliver tildelt en rummission, starter en yderligere træning, hvor de lærer alt, hvad de behøver at vide om en tur i rummet. Træningen foregår sammen med det hold, man skal af sted med - det er vigtigt for missionen, at man lærer at samarbejde.

En besætning på ISS er sat sammen, alt efter de enkelte astronauters erfaring og faglige baggrund.

9. Træning i rumvandringer

Det kræver en hel særlig uddannelse at blive klar til rumvandringer. Det foregår på NASA, Johnson Space Center i Houston, Texas eller på Gagarin Cosmonaut Training Center, i Rusland i nogle store akvarier, hvor man kan simulere vægtløshed.

Man trænes med vægte eller andre genstande i at forhindre den naturlige tendens til at flyde eller drive rundt - og man lærer at flytte store genstande i vægtløs tilstand.

En rumvandring varer omkring fem timer, og det kræver omkring fem-syv gange så mange timer at træne en rumvandring.

Facebook
Twitter