Her er Danmarks hurtigste dyr

Haren kan løbe helt op til en kilometer med 50 km/t og er uden sammenligning det hurtigste dyr i den danske natur. (Foto: Photohunter © Scanpix / IRIS)

Da 100-meter løberen Usain Bolts løb sin guldmedalje hjem under sommerens Olympiske Lege i London, nåede hans topfart over nogle få sekunder op på 45 km/t.

Til sammenligning kan haren løbe helt op til 80 km/t, fortæller naturvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening Thomas Neumann til P1 Morgen. Det gør dermed haren til Danmarks suverænt hurtigste landdyr.

Haren har ikke almindelige trædepuder som de fleste firbenede, men derimod et tykt, fjedrende hårlag under fødderne, der betyder at den står rigtig godt fast i glat føre, forklarer han.

Den er med sine særlige bygning i stand til at skifte løberetning 90 grader i spring.

Mange fjender

Og det har den brug for, fortæller Thomas Neumann til DR Viden. Da haren er nederst i fødekæden og bliver jaget af mange rovdyr som fx ræv, husmår og rovfugle, samtidig med at den ikke er i stand til at forsvare sig selv, må den kompensere på andre måder.

Foruden sin unikke evne til at stikke af i en fart, er den udstyret med meget veludviklede syns- høre- og lugtesanser, der hjælper den i sikkerhed, før farerne opstår.

Overordnet set, er dens største fjende dog mennesket. - Haren var for ikke mange år siden et af Danmarks almindeligste pattedyr, men det moderne konventionelle landbrug har bevirket, at dens eksistens desværre er truet, siger Thomas Neumann.

I 2010 kom den på listen over udrydningstruede plante- og dyrearter, den såkaldte Rødliste.

Oplev haren i foråret

Thomas Neumann fortæller at haren dog stadig kan opleves og særligt i april og maj, hvor græsset og kornet endnu ikke står så højt.

- Tag ud allerede ved tusmørketid og hav en stor og kraftig lygte med. Lys fra vejen eller over det åbne landsskab, opfordrer han. Og med lidt her vil harerne kunne ses, sidde helt stille og kigge på lyskeglen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53ac10476187a210f0fb25f8

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk