Historisk salathøst på rumstationen

For første gang nogensinde spiser astronauterne på ISS grøntsager, som er dyrket på rumstationen.

Sådan forestiller NASA sig, at et gartneri kunne se ud på fx Mars. Se længere nede i artiklen et billede af, hvordan man tænker at koble gartneriet sammen med selve basen. (Foto: Nasa © Nasa)

I dag spiser astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS rød romaine-salat, 400 kilometer oppe i Rummet.

Astronaut Scott Kelly fra USA's rumfartsorganisation NASA såede salaten den 8. juli, med frø der havde været oppe i Rummet i 15 måneder - og nu, 33 dage senere, er salaten spiseklar.

Det bliver et rumfartshistorisk måltid, for det er første gang, at astronauterne skal spise grøntsager, som er dyrket ude i Rummet.

Salathøsten er et skridt på vej til Mars

Forskningsprojektet Veg-01 er en del af NASA’s plan om at sende mennesker til Mars i 2030’erne.

Og det skal vise, hvordan planter og frø reagerer og vokser i omgivelser, hvor dyrkningsbetingelserne er meget anderledes end på Jorden på grund af vægtløshed og stråling.

NASA forestiller sig, at man kan koble et gartneri på selve beboelsesbasen på Mars. På den måde kan besætningen blive selvforsynende med grøntsager. (Foto: Nasa © Nasa)

Sidste år dyrkede den daværende besætning også salat, men man måtte af hensyn til fødevaresikkerheden ikke spise af salaten. I stedet blev bladene fragtet ned til Kennedy Space Center i Florida for at blive undersøgt nærmere, og der har man nu godkendt salatdyrkningen - og spisningen - i laboratoriet på ISS.

Lidt af salathøsten i dag bliver som sagt spist, mens det resterende igen skal sendes ned på Jorden til analyser af fødevaresikkerheden.

LED-lys sikrer spiring og vækst

Salaten er dyrket ved hjælp af et særligt dyrkningssystem, der er udviklet af Orbital Technologies Corp. (ORBITEC) i Wisconsin i USA.

Under dyrkningen bliver planterne belyst med rød, blå og grøn LED-lys. Den lilla-lyserøde farve er en kombination af de røde og blå LED-lys. Man ved, at det lys er nødvendigt for at få en god plantevækst.

Selfiet med salaten i baggrunden er taget af NASA-astronauten Scott Kelly og lagt ud på hans Twitterprofil @StationCDRKelly. Han såede salaten den 8. juli, og i dag er han klar til at høste den. (Foto: Scott Kelly og NASA © Scott Kelly og NASA)

Den grønne pære skal sørge for, at planterne ligner spiselige planter, når man dyrker dem.

- Der er videnskabeligt bevis for, at frisk mad som tomater, blåbær og rød salat er en god kilde til antioxidanter. Hvis man har adgang til friske fødevarer som disse i Rummet, kan det have en positiv indvirkning på folks humør, og det kan også give en vis beskyttelse mod stråling i Rummet.

Det siger Dr. Ray Wheeler, chef for Advanced Life Support-aktiviteter under Exploration Research and Technology Programs Office på Kennedy Space Center, i en nyhed på NASA's hjemmeside.

I sci-fi-film dyrker astronaut Mars-kartofler

I oktober har sci-fi-filmen The Martian verdenspremiere. Filmen bygger på romanen af samme navn og følger NASA-astronauten Mark Watney.

Han bliver ved et uheld efterladt på Mars, da NASA af sikkerhedshensyn beslutter med få minutters varsel at afblæse en Mars-mission på grund af en enorm sandstorm. Resten af besætningen tror, at Mark er omkommet under en ulykke.

Maden er sparsom, men heldigvis er Watney både ingeniør og botaniker, så han går i gang med at dyrke kartofler med udgangspunkt i de 12 rå kartofler, som besætningen havde med på missionen i anledningen af den forestående højtid, Thanksgiving.

I den virkelige verden er NASA meget begejstret for bogen og skal ifølge forlydender have givet alle dets ansatte romanen som pligtlæsning, fordi den tager fat på problematikken om, hvordan mennesket kan overleve på Mars.

Man er nødt til selv at kunne producere mad på langvarige missioner ud i Rummet, og samtidig er frisk frugt og grønt fyldt med vigtige vitaminer, der øger sundheden for astronauterne. Samtidig mener man, at havesysler kan være godt for humøret på de lange rumrejser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter