Du kender det sikkert. At dine digitale billeder er spredt ud på adskillige servere, computere, websites og alle mulige andre forskellige devices. Men det er ikke kun dig, der er et rodehoved.
Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har også rod i billedarkivet, men modsat de fleste fritidsfotografer, har de nu taget fat på oprydningen. Og med over 1.8 millioner billeder i databasen http://eol.jsc.nasa.gov/ med skud fra rummet, er der nok at gøre.
Derfor har NASA inddraget offentligheden i løjerne og med særlig vægt på nattebillederne.
Via websitet Cities at Night har rumfartsorganisationen bedt folk i hele verden om at afgøre billedernes motiv, kvalitet og lokalitet, hvis billedet forestiller et sted på Jorden.
Inddrager offentligheden på tre niveauer
Operationen ledes af Complutense University i Madrid og citizen science delen falder i tre kategorier.
Dark Skies, Night Cities og Lost at Night.
Dark Skies delen handler om at få grovsorteret billederne og få afgjort om motivet er en by på Jorden, en række stjerner eller et billede fra rumstationen ISS.
- Alle kan være med her, siger Ph.D. studerende Alejandro Sanches fra universitet i Madrid.
- Uden hjælp fra offentligheden, ville alle disse billeder være umulige at bruge videnskabeligt, forklarer han.
Night Cities delen handler om at identificere hvilke byer, der er fotograferet og matche billederne på de rette positioner af et digitalt verdenskort.
Lost at Night handler om at identificere områder på en radius af 500 km.
-Vi ved ikke i hvilken retning astronauten pegede sit kamera, da han tog billedet, men kun hvor rumstationen var på det tidspunkt, billedet blev taget, forklarer Sanches.
Billederne kan bidrage til ny viden om vores planet
Projektet handler naturligvis om mere end NASA's forfængelighed og de mange billeder kan give forskerne masser af viden om vores planet og den måde vi bruger den på.
Som eksempel peger Alejandro Sanches på hvor forskelligt lysniveauet viser sig at være i henholdsvis Madrid og Berlin.
- Madrid er hovedstaden i Spanien, et land der står over for en stor økonomisk krise. Astronauternes billeder herfra er meget lysere, end billederne fra Berlin, hovedstaden i Tyskland, som har Europas sundeste økonomi.
Måske en indikation af, at Tyskland mere effektivt er i stand til at styr dets ressourcer, siger Sanches, der understreger at billederne kan bidrage til at levere dokumentation og date til at bekræfte den tese.
Af andre oplagte anvendelser, nævner han evaluering af vejbelysning og trafiksikkerhed og hvordan lysforurening påvirker vi menneskers sundhed og verdens biodiversitet.
Har du mod på at give forskerne en hånd med, er det ganske lige til og arbejdet starter her.