Naturvidenskab

Hjerneløse gopler giver søvn en ny dimension

Goplerne sover ligesom mennesker. Det viser, at vi ikke kun er nødt til at sove for vores hjernes skyld, fortæller dansk søvnforsker.

Bare fordi man ikke har en hjerne, så kan stadig blive træt og få brug for hvile. Det gælder i hvert fald for goplen Cassiopea, der tilbringer det mest af sin tid på havbunden vendt på hovedet. (Foto: SILKE BARON © SILKE BARON / Flickr / CC BY 2.0)

Kan man sove, hvis man ikke har en hjerne? Hvis du tænkte, at det kan man ikke, så skal du til at genoverveje dit syn på søvn.

Forskere fra Caltech har nemlig vist, at gopler uden hjerner sover. De bliver - ligesom mennesker - også trætte efter en dårlig nats søvn.

Ifølge Poul Jennum, der er søvnforsker og klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalet, er resultatet med de trætte gobler spændende.

- Det er meget interessant, at man også dokumenterer, at dyr uden en egentlig hjerne har hvile-, søvnfaser og har en døgnrytme, siger Poul Jennum.

Goplerne bliver trætte

Forskerne har kigget på gopler af arten Cassiopea. De er kendt for at søge mod havbunden. Her ligger goplerne på hovedet og laver pulserende bevægelser med deres krop. Det giver dem den næring, de lever af.

Ved at holde øje med goplerne dag og nat kunne forskerne se, at goplerne pulserede 58 gange i minuttet om dagen, mens de kun pulserede 39 gange i minuttet om natten.

Når forskerne placerede goplerne på en platform et stykke over bunden, og så fjernede platformen under dem, så ville de være langsommere til at reagere og søge mod bunden, hvis de var i søvnstadiet.

Goplerne blev også holdt vågne om natten ved prikke til dem med pulserende vand hver tiende sekund i tyve minutter. Dagen efter var goplerne trætte og mindre aktive. Lidt ligesom, hvis du ikke har fået sovet ordentlig en nat.

Søvnforsker: "Søvn har flere funktioner"

Poul Jennum anser den nye forskning for at støtte op om det, som forskerne i forvejen vidste.

- Man har længe vidst, at søvn, hvile og døgnrytme forekommer hos alle dyrearter med en hjerne. Imidlertid ser man også hvilefaser i selv simple organismer. Så undersøgelsen understøtter, at søvn og døgnrytme er en meget generel ting hos dyr, siger Poul Jennum.

Søvn indgår i flere funktioner, ifølge Poul Jennum. Det er f.eks. hukommelse, hjernens opbygning og vedligeholdelse. Men søvn har også forskellige kropslige funktioner som f.eks. vækst, vedligeholdelse af celler og immunsystemets funktion.

- Hvilke af disse funktioner der varetages hos simple organismer ved vi naturligvis ikke, men undersøgelser på disse dyr giver mulighed for at belyse specifikke funktioner ved søvn og døgnrytmer, siger Poul Jennum.

Forskningen er publiceret i Current Biology under titlen "The Jellyfish Cassiopea Exhibits a Sleep-like State".

Facebook
Twitter