Hjerneskader truer amerikansk fodbold: Forslag kan ændre holdlægens rolle

Lægen har svært ved at sygemelde en spiller, når klubejeren presser på, mener Harvard-forskere.

Dallas Cowboys Dez Bryant dykker efter mållinjen for et touchdown i kampen den 20. november 2016 mod Baltimore Ravens Tavon Young. (Foto: Matthew Emmons © Scanpix)

De seneste år har USA haft stor fokus på hjernerystelser inden for amerikansk fodbolds superliga, NFL. Forskerne har fastslået, at gentagne hjernerystelser fører til hjerneskader, og spillere har fået udbetalt erstatning fra deres klubber.

I marts erkendte NFL hårdt presset, at der var en sammenhæng mellem american football og hjerneskader efter i årevis at have afvist det.

Spillere stopper karrieren tidligere nu, fordi de frygter for deres helbred. Men samtidig er sporten synonym med amerikanerne, og der er masser af penge i sporten og tv-rettighederne og dermed også job.

Derfor forsøger man at finde måder, så spillernes sikkerhed øges. Reglerne i spillet bliver ændret, der udstedes bøder og sanktioner til spillerne, når de overtræder reglerne, og neurologer betalt af selve ligaen følger med på sidelinjen under alle kampe parat til at gribe ind, hvis spillere slår hovedet.

Nu foreslår forskere fra The Football Players Health Study på Harvard University, at man omdefinerer den måde, som klubbernes egne læger og sundhedspersonale arbejder på i klubberne.

Lægen er ramt af dobbeltloyalitet

Når spillerne i amerikansk fodbolds superliga NFL tørner sammen og slår hovedet, bliver spilleren udover de ’uafhængige’ neurologer under kampene tilset af klubbens læge, som er betalt af klubejeren.

Lægen kan have svært ved at vurdere spillerens tilstand objektivt især efter kampene, når klubben gerne vil have stjernespilleren tilbage på banen hurtigst muligt. Og det er en trussel mod spillerens helbred, mener forskerne.

De foreslår, at man løser problemet med dobbeltloyalitet ved at erstatte lægen med to sæt læger. Et hold, der udelukkende skal sørge for spillernes sikkerhed og vurdere, om de er kommet til skade samt en evaluerende klublæge, der skal tjene klubbens tarv.

Disciplinære straffe hvis klubben ikke lytter

- Eksisterende etiske koder og juridiske krav ikke er tilstrækkelige til at sikre, at spillerne får en sundhedspleje, der er troværdig og så fri for interessekonflikter som realistisk muligt.

Det skriver Harvard-forskerne i en artikel udgivet hos New Hastings Center, der er en uafhængig forskningsinstitution, som siden 1969 har arbejdet med fundamentale etiske spørgsmål inden for blandt andet sundhed.

Selv om spillernes læge og sundhedspersonale stadig vil blive betalt af klubben, skal det ifølge forslaget koste klubben bøder og andre disciplinære straffe, hvis de ikke overholder de anbefalinger, som står i hver enkelt spillers lægerapport.

Harvard University er involveret, fordi universitetet har indgået en aftale med NFL’s spillerforening om at forske i forebyggelse, diagnosticering og behandling af de mest almindelige ting, der påvirker spillerne.