Hører elefanten hjemme i Danmarks skove?

Det mener en række biologer, der i dag skal diskutere hvordan større dyr kan styrke Danmarks natur.

Skal vi have flere større dyr tilbage i den danske natur? Det er emnet for dagens Wilhjelmkonference, der diskuterer begrebet rewilding. En tendens indenfor naturforvaltning, hvor dyrearter genudsættes for at hjælpe naturen.

Flere steder i Danmark er der allerede udsat bisonokser, vilde heste og ikke mindst bævere, der efter mere end 1000 års fravær i 1999 blev genudsat med stor succes.

Store dyr kan give mere variation i naturen

Står det til visse danske biologer, kan dyr som fx elge og elefanter måske også være på vej. Blandt dem professor på Aarhus Universitet Jens Christian Svenning, der ser rewilding som en unik mulighed for at få en mere blandet natur.

Det fortæller han til DR2 Morgen:

- De store dyr genererer en variation i naturen, som er med til at opretholde en biologisk mangfoldighed, siger han og peger på, at vi i mange år har gjort det modsatte i Danmark.

- Vi har pøset næringsstoffer ud over det hele og gjort naturen mere og mere ens, siger han.

- Det fjerner en stor del af grundlaget for artsdiversiteten, men får man store dyr ud, der går og roder rundt, vælter træer og roder op i jorden, kan det generere nye typer natur, som andre organismer kan leve i.

Elefanten står nok ikke først for…

Han erkender dog, at det nok ikke er elefanten der står først for at skulle gå rundt i de danske skove, men vil samtidig ikke tage den helt ud af ønskelisten.

- For de hører egentlig til her, siger han.

Til gengæld peger Jens Christian Svenning på, at vi skal have gjort de vildsvin, som allerede optræder i den danske natur, lovlige - og så ligger elgen meget højt på hans ønskeliste.

Det er vigtigt at få folks naturdannelse up to date, siger Jens Christian Svenning, der mener at vi som mennesker bør vide, hvad der hører til i vores natur. Og dermed også hvad de store dyr kan gøre for naturen. ´

… men elefanten vil optræde i Europas natur om tyve år

Omkring elefanterne, er professoren overbevist om, at vi på europæisk plan har elefanter i naturen indenfor de næste tyve år:

- Jeg vil være overrasket, hvis der ikke er nogen i Europa, der tager teten, slutter han.

Se hele interviewet med Jens-Christian Svenning, professor ved Aarhus Universitet, der gæstede DR2 Morgen, i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter