Hundredvis af stjerneskud over Danmark natten til fredag

Natten til fredag vil himlen lyses op af flere hundrede stjerneskud, når en meteorsværmen Perseiderne passerer Danmark.

Du kan regne med at opleve over 100 stjerneskud i timen de steder, hvor der er bedst udsigt. (© DR)

Hvert år i midten af august er det højsæson for stjerneskud i Danmark. Men særligt i år er der ekstra stor mulighed for at se stjerneskud, når den såkaldte meteorsværm Perseiderne natten til fredag farer over himlen.

- Du kan regne med at opleve over 100 stjerneskud i timen de steder, hvor der er bedst udsigt. Normalt når Perseiderne passerer Danmark, kan du, hvis du er heldig, opleve det halve, så i år er det ekstra specielt, siger Lars Petersen.

For selv om meteorsværmen altid passerer jorden i samme periode, er der stor forskel i mængden af stjerneskud, der pryder nattehimlen, når det sker.

Meteorsværmen er sammensat af bittesmå rester af kometen Swift-Tuttle, som ligger spredt rundt i kometens bane. Resterne ligger ikke jævnt fordelt, men klumper sig lidt sammen, og det er det, der er afgørende for den store mængde af stjerneskud i år.

Ekstra tæt sværm i år

- Det bliver påvirket af tyngdekræften fra Jupiter, som er solsystemets største planet. Så bliver det skubbet mere sammen, og derfor kommer der lige præcis i år en tættere sværm, forklarer Lars Petersen, leder af planetariet Orion.

Hvis man planlægger at tage på stjerneskudsjagt, anbefaler Lars Petersen, at man søger væk fra lys og tager så langt væk fra store bygninger som muligt. Så er der den bedste udsigt til de mange stjerneskud.

- Der er egentlig ikke nogen steder i landet, der er bedre end andre i forhold til at se de mange stjerneskud. Men det gælder om at have så lidt baggrundslys som muligt, siger han.

Meteorsværmen vil være på sit maksimum omkring kl. 02 natten til fredag, og det er der, der er mulighed for at se flest stjerneskud.

  • Fakta om Perseiderne

  • Perseiderne er den mest kendte og pålidelige meteorsværm, der vender tilbage og kan opleves fra jorden hvert år i august.

  • Meteorsværmen er sammensat af bittesmå rester af kometen Swift-Tuttle, som ligger spredt rundt i kometens bane.

  • Indholdet af meteorsværmen bliver påvirket af tyngdekraften fra planeten Jupiter. Derfor er mængden ikke altid konstant.

  • Et stjerneskud er sten eller støvkorn der går ind i Jordens atmosfære og brænder op.

  • Der vil være bedst mulighed for at se de mange stjerneskud omkring klokken 02 fredag - altså natten mellem torsdag og fredag - hvis vejret er klart.

  • Kilde: Orion Planetarium

/ritzau/