Hvorfor er der spoleorm i mit æg?

En sjælden gang imellem dukker der orm op i æg fra økologiske og fritgående høns!

En 7 centimeter lang spoleorm dukkede op i Randi Woxholts æg og hun har spurgt Videnskabens Verden hvordan det kan gå til. (Foto: Randi Woxholt)

Danske høns lægger op mod 900 millioner æg om året, og en sjælden gang i mellem, dukker der en spoleorm op i det, som det ses på billedet ovenfor. - Spoleorm lever i tarmene hos høns, og selvom det lyder rigtig ulækkert, er det slet ikke unormalt, siger dyrlæge hos Seges, Videnscenter for Landbrug Susanne Kabell til Videnskabens Verden på P1. Økologiske og fritgående høns vil typisk have orm, men i så lille en grad, at det ikke har betydning for hønsene.

Blot et par indberetninger om året

Derfor bliver de selvfølgelig alligevel behandlet, når det bliver opdaget. På trods af kontrol, sker det alligevel et par gange om året at Seges får indberetninger fra forbrugere, der har fundet en orm i deres æg. Forklaringen er, at ormene på et eller andet tidspunkt skal ud af tarmen, og ved uhyre sjældne tilfælde kan ende der hvor æggene dannes. Det kan jo godt virke som en ubehagelig overraskelse at finde, men Susanne Kabell forsikrer om at det er ganske ufarligt: - Det betyder ikke noget sundhedsmæssigt for mennesker, det er mest et æstetisk spørgsmål, det er virkelig ulækkert, siger hun og råder samtidig til, at man kontakter producenten, hvis man skulle være så uheldig at finde en ubuden gæst i sit æg.Randi Woxholt har sendt billedet af ormen i ægget til Videnskabens Verden på P1. Har du spørgsmål om videnskab, kan du kontakte redaktionen her.

Facebook
Twitter