Idé: Virtual reality med Jorden set fra rummet kan ruste os psykisk

Astronauters ærefrygt for Moder Jord kan måske gøre jordboere bedre til at klare modgang, mener psykologer.

Den 7. september 2015 fik Andreas Mogensen et glimt af Danmark, da rumstationen fløj hen over os. (Foto: ESA og NASA og Andreas Mogensen © ESA og NASA)

Skrøbelig, unik og fantastisk. Det var de tanker, som Danmarks astronaut, Andreas Mogensen, gjorde sig i september 2015, da han kiggede på vores jordklode udefra.

- Man får virkelig en fornemmelse af den dybe kontrast, der er mellem vores blå planet, som virkelig lyser skarpt op, og så det kulsorte verdensrum, som omgiver os, sagde Andreas Mogensen, da han ringede hjem i et videoopkald fra Den Internationale Rumstation, ISS, 400 km over Jordens overflade.

Det er normalt, at astronauter vender hjem med sådanne oplevelser af ærefrygt, når de har været i kredsløb om Moder Jord. Nu tror psykologer, at astronauters oplevelser kan gøre os jordboere bedre til at klare modgang, skriver The University of Pennsylvania.

Følelsen af at være en del af noget større

Forskere fra blandt andet University of Pennsylvania's Positive Psychology Center har indsamlet erfaringer fra astronauter fra mange lande for at forstå, hvad synet af vores hjem set ude fra rummet gør ved mennesket.

Astronauterne rapporterer om tanker om lighed, samhørighed - det at være en del af noget større, sanseoplevelsen i det hele taget - og især følelsen af at have oplevet et overvældende øjeblik, der ændrer deres liv.

Oplevelsen er drevet af videnskab og ikke religion, som man ellers normalt forbinder med sådanne livsdefinerende øjeblikke.

Kan hjælpe jordboere i modgang

Forskerne tror, at det vil være muligt at give os andre den form for enestående oplevelse, hvis vi ser samme billeder af Jorden set udefra gennem virtual reality.

- Det vil hjælpe mennesker til på en eller anden måde at blive mere adaptiv, føle større forbundethed og bedre kunne klare modgang, siger en af forskerne, Johannes Eichstaedt.

Forskerne håber at gå videre med disse planer i et nyt forskningsprojekt. De mener også, at de vil kunne komme med anbefalinger til, hvordan man bibeholder trivslen hos astronauter, der skal på langvarige missioner til Mars.

Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Psychology of Consciousness.

FacebookTwitter