Ildelugtende penis-blomst overrasker alle: Blomstrer sensationelt igen

For tredje gang på bare seks år blomstrer Amorphophallus titanum i Københavns botaniske have.

Verdens største blomst, Amorphophallus titanum, (bedre kendt som penisblomsten) er sprunget ud i Botanisk Have i København igen. Her ses blomsten i 2014. Den bliver kaldt penisblomsten grundet sit udseende. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Normalt kan der gå 15 år mellem, at blomsten Amorphophallus titanum blomstrer.

Ikke desto mindre er den såkaldte "penis-blomst" for tredje gang på bare seks år i blomst i Botanisk Have i København.

Det skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Blomsten, der har en forfærdelig stank af ådsel, undrer gartner Rasmus Kloster, der kalder det et "usædvanligt held", at den særlige blomst igen er i fuld flor.

Genetisk pragteksemplar

- Vi har et genetisk pragteksemplar, og den bliver passet og plejet efter bedste evne. Jeg giver nogle gange planten en hjemmelavet gødningscocktail, som jeg helst ikke vil afsløre indholdet af, men den gavner helt sikkert planten.

- Men generne spiller en stor rolle, og nu - hvor den blomstrer for tredje gang på seks år, og hvor vi næsten kan stille uret efter den - vil jeg slet ikke blive overrasket, hvis den blomstrer igen om to år, siger Rasmus Kloster i pressemeddelelsen.

Både i 2012 og 2014 stod flere tusinder i meterlange køer for at komme ind og se den ildelugtende blomst. Hver gang blomsten har blomstret, er det blevet kaldt en vaskeægte sensation.

  • Amorphophallus titanum

  • Vokser normalt i regnskovene på Sumatra i Indonesien.

  • Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari.

  • Planten er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som corpse flower (ligblomst), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

  • Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

  • Er svær at dyrke, da den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed.

  • Der kan gå mange år, før at planten blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.

  • Blomsten kan vokse otte-ti centmeter om dagen, og hos Botanisk Have forventer man, at den denne gang bliver over to meter høj.