Indisk giftfrø dræber influenza-virus

Slim fra en indisk frø kan tage livet af H1-typer af influenza. Det kan på sigt hjælpe folk i risikogruppen, siger dansk forsker.

En giftig frø opdaget i Indien i 2015 har vist sig at bære et stof i sit slim, der kan tage livet af influenza H1-varianten. (© Sanil George/Jessica Shartouny)

Hvert år rammes Danmark og resten af verden af en ny variant af influenza-virusen H1. Den bliver nemlig ved med at mutere og ændre sig.

For de fleste er influenzaen bare irriterende og betyder måske nogle dage under dynen med feber, men for andre kan den være alvorlig og endda livstruende.

Nu har forskere ved universitetet Emory i USA og Rajiv Gandhi Center for Biotechnology i Indien gjort en opsigtsvækkende opdagelse:

En lille indisk frø, hvis giftige slim ser ud til at dræbe H1-influenzaen - endda selvom den er resistent.

- Jeg røg næsten ned af stolen, siger assisterende professor Joshy Jacob fra Emory i en pressemeddelelse.

- I begyndelsen troede jeg at man skulle igennem tusindvis, eller endda en million medicin-kandidater, før man fik et eller to hits. Men pludselig havde vi fire hits på kun 32 peptider.

Særligt stof ødelægger virus

Og netop de såkaldte peptider, er frøen Hydrophylax bahuvistaras slim fyldt med.

Peptider er kæder af aminosyrer, der i nogle tilfælde fungerer som forsvarsvåben mod mikrober og virus. Og en af frøens peptider - af forskerne kaldet urumi, efter et antikt indisk sværd - rammer H1-influenzaens overflade - og sætter den ud af spil.

Forskerne har allerede testet stoffet ved at sprøjte det op i næsen på mus, for at beskytte dem mod H1-influenza. Effekten var klar. De overlevede en dødelig dosis virus.

Forsker: Kan være lovende

Ifølge Ramona Trebbien, seniorforsker ved Statens Serum Institut, kan stoffet i den giftige frø vise sig at være meget lovende.

- Jeg synes det lyder utroligt spændende. Hvis det virkelig er rigtigt, ville det være super godt, siger hun til DR Viden.

- Det ville være et nyt middel imod H1, for mennesker der er i risikogruppen for alvorlig influenza-sygdom.

I dag er vores bedste middel mod influenza vacciner. Men problemet er, at influenza-virus ændrer sig hele tiden, forklarer Ramona Trebbien. Og så virker vaccinen ikke mere.

- Vi har andre lægemidler, også kendt som Tamiflu og Relenza. Men de virker mod samme mekanisme. Får vi et andet middel, der virker på en anden måde, vil det øge vores muligheder for at hjælpe patienterne, siger hun.

Måske virksom mod flere sygdomme

Lige nu virker stoffet fra den giftige frø kun på H1-influenza-typen, fordi det rammer et særligt protein i virusens overflade.

Men måske vil stoffets virkning på sigt kunne udvides til andre influenzatyper, vurderer Ramona Trebbien.

- Det ser ud som om det virker i sin rene form. Så måske handler det bare om at finde ud af, hvorfor det virker, siger hun.

- Så kan det godt tænkes, at man kunne skræddersy andre stoffer til andre overfladeproteiner.

Ifølge pressemeddelelsen arbejder forskerne videre på at finde flere peptider, der måske kan bekæmpe på sygdomme som dengue feber og Zika.

Opdagelsen er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Cell.