Internettet gør dig overdrevet bekymret for dit helbred

Det mener flere eksperter. For din hverdag er fuld af helbredshistorier, og det kan gøre dig unødvendigt bekymret.

Det er ikke kun vores børn, der skal lære at navigere på nettet. Det skal du også. For den store mængde af viden om sygdom og sundhed kan gøre dig bekymret. (Foto: Torben Klint © Scanpix)

Stærke og sunde kroppe på glitrede reklamer, opskrifter på grøntsagsjuice, rygning forbudt-skilte og bunker af artikler om kuren på kræft.

Sundhed og helbred fylder på internettet, og det bliver danskerne påvirket af, mener flere forskere, DR Viden har talt med.

- Samfundet påvirker bestemt vores helbredsbekymring. Jagten på sundhed og godt helbred er blevet et statustegn i det senmoderne samfund, siger sociolog og forskningsleder ved Syddansk Universitet, Pernille Tanggard Andersen.

Medierne kan gøre dig angst

Ny forskning i mediernes påvirkning af vores helbredsbekymring slår fast, at medierne kan have en negativ påvirkning og gøre os mere bekymret for vores helbred.

- Jeg har snakket med folk, der siger, “jeg er ved at dø af skræk, når jeg søger på nettet, for jeg kommer til at fejle alt muligt", siger ph.d.-stipendiat ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, Kasper Bering Liisberg.

Omvendt kan den store adgang til viden via internettet også være en styrke. Vi ved fra undersøgelser, at det er meget individuelt, siger professor i anvendt etik Thomas Ploug fra Aalborg Universitet.

- Det er positivt at informere borgerne om deres helbred og sundhedsrisici, og hvordan man kan forebygge sygdom og lidelse, for det gør borgerne i stand til selv at tage ansvar for deres sundhed, siger han.

Overinformation påvirker dig negativt

Problemet er, at sundhed i disse år bliver en altdominerende værdi i samfundet, mener Thomas Ploug.

Han pointerer, at både offentlige og private kører kampagner og folkesundhedsinterventioner. Og det betyder, at mennesker bliver overinformeret om deres helbred og risici.

- Nogen kan navigere i dette, men hos andre kan det skabe bekymringer, stress, sygeliggørelse, og reduceret livskvalitet. I sidste ende kan det føre til et øget brug af sundhedsvæsenets ydelser, siger Thomas Ploug.

Facebook
Twitter