Invasiv japaner har taget permanent dansk ophold

Asiatisk strandkrabbe har for alvor indtaget den jyske vestkyst.

Asiatisk strandkrabbe er oprindeligt hjemmehørende langs kysterne omkring Korea og Japan, men er de senere år dukket op i USA og Europa. Nu har de for alvor slået sig ned i den danske del af Vadehavet. (Foto: Morten Ravn Knudsen © Vadehavscentret)

For få år siden skulle man lede grundigt efter den asiatiske strandkrabbe på vores breddegrader, men i 2015 har den for alvor slået sig ned i Vadehavet. Den lille krabbe med det karakteristiske firkantede skjold holder oprindeligt til langs Japans kyster i den vestlige del af Stillehavet. Det fortæller leder af Vadehavscentret Klaus Melbye til P1 Morgen, der forleden fandt 15 eksemplarer under et par enkelte østersskaller. - Det vidner om at de er tilpasset vores område utrolig godt og at de virkelig har slået sig ned her, siger han. Første gang man registrerede dem udenfor Japan var i 1988, hvor de blev fundet i New Jersey i USA, mens de første gang er registreret i Europa omkring år 2000. - Og nu er de for alvor vandret ind i Danmark, siger Klaus Melbye.

150 krabber pr kvm

Krabberne menes at være kommet med fragtskibenes ballastvand og lever på klipper. Og da østers- og muslingebankerne i blandt andet Vadehavet fungerer for krabberne på samme måde som klipper, er det særligt her de kan findes. Og hvor de kan blive rigtig mange.

De steder hvor de virkeligt slår sig ned, har de en tæthed på op til 150 krabber pr kvadratmeter, fortæller Klaus Melbye og tilføjer at den lille strandkrabbe samtidigt er en ganske hårdfør størrelse. Dens tolerance overfor både vandets saltholdighed og temperatur er høj og man har således fundet asiatisk strandkrabbe i både 0 og 26 grader varmt vand. Læg dertil at en enkelt krabbe kan producere 50.000 æg tre gange om året. Da begynder det at ligne noget for dens udbredelse på vores breddegrader. Endelig er den stort set altædende. I øjeblikket udgør de ingen økologisk trussel i Vadehavet, men på sigt kan de true blåmuslinge- og østersbestandene, som i deres unge stadier er et let bytte for den lille invasive krabbe. Men det kræver at den er mange nok, siger Klaus Melbye. - Men man kan godt blive bekymret hvis den får en tæthed på 150 individer pr kvadratmeter på østers- og blåmuslingebankerne, slutter han.

Vadehavets østersbanker er som skabt for den opportinistiske lille krabbe, der både kan gemme sig i skallerne, yngle på bankerne og æde løs af de helt unge østers. Bliver de mange nok, kan de blive en trussel mod Vadehavets økologi. (Foto: Morten Ravn Knudsen © Vadehavscentret)
Facebook
Twitter