Japanerne vil fange rumskrald med kæmpe fiskenet

Rummet er fuldt af rumskrald. Det vil japanske forskere nu prøve at fange – med et kæmpe fiskenet.

Et bud fra NASA på mængden af rumskrald lyder på, at der er omkring 20.000 stykker rumskrald på over 10 centimeter, mens der er 500.000 af stykker på over en centimeter. Der er altså god grund til at rydde op.

Rumaffald kommer fra mennesker

Selvom almindelige mennesker ikke kan kaste deres skrald ud i rummet, men må nøjes med skraldespanden hjemme i køkkenet, så er det selvfølgelig os mennesker, der står for affaldet i rummet.

Rumskrald kan for eksempel være defekte satellitter, kapsler fra kameraer og rester fra rumfartøjer. Alt sammen skrald, som det kan være farligt at støde ind i uanset om man er astronaut eller en satellit. For skraldet suser af sted med stor hastighed.

Et 300 meter langt fiskenet

Forsøget går, ifølge det franske nyhedsbureau AFP, ud på at sende et 300 meter langt fiskenet ud i rummet og se, om det kan samle noget rumskrald til sig. Fiskenettet er 30 cm bredt og når rumskraldet er indfanget skal det ikke samles ind til genbrug, men brænde op i atmosfæren.

Planen er, at fiskenettet skal sendes op med en satellit for at se, om ideen overhovedet kan lade sig gøre.

Ideen med fiskenettet er langt fra den eneste idé JAXA, det japanske rumagentur, har af ideer til at samle rumskrald ind. En kæmpe kugle af flamingoskum, som rumskraldet skal klistre sig til, er en anden ide.

Se en astronaut bidrage til mængden af rumskrald, da værktøjskassen går tabt:

Facebook
Twitter