Det er en ordentlig krabat, der i øjeblikket flyver rundt og gør livet surt for folk og fæ i den kinesiske Shaanxi provins i det centrale Kina.
Den store asiatiske gedehams med det latinske navn Vespa mandarinia er med en længde på op til 5 cm den største af sin art. Og den har de seneste uger været særdeles plagsom, med 42 dødsfald og flere hundrede indlæggelser til følge.
Gedehamsenes aktivitet kulminerer lige nu, fortæller ekspert i hvepse og lektor på Naturhistorisk Museum Lars Vilhelmsen til dr.dk/viden.
- Det er nu deres population er allerstørst, fordi dronningerne starter deres bo helt forfra, forklarer han. Og dermed også nu, at de er mest pirrelige.
Særlig ubehagelig gift betyder dødsfald og nyreskader
Som vi kender det fra vores egne hvepse i Danmark, bliver de asiatiske også angrebsivrige, hvis man skulle nærme sig deres bo.
- Kommer man for tæt på deres bo, kan man blive udsat for et masseangreb, forklarer Lars Vilhelmsen, der fortæller at de asiatiske hvepses gift er særlig ubehagelig.
Den indeholder både et vævsnedbrydende stof, der giver store sår og en nervegift, der for allergikeres vedkommende kan betyde, at man går i chok og i værste fald dør.
- Men selv uden at være allergisk, betyder 20-30-40 stik at man skal i behandling, forklarer han. Giften er ganske enkelt så kraftig, at den kan give nyresvigt.
Laver raids på honningbier
Og gedehamse er rovdyr, understreger Lars Vilhelmsen. Mange af dem er specialiserede i at angribe honningbier, og i Japan har der været eksempler på, hvordan 30-40 gedehamse har massakreret et honningbi-bo på få timer, fortæller han.
Efterfølgende kan de så bruge en uge på at tømme boet for larver og andet spiseligt.
Den asiatiske gedehams holder sig i fjernasien og det tætteste den kommer på Europa er Indien, beroliger Lars Vilhelmsen, der fortæller at fænomenet er ovre, så snart arbejderhvepsene dør de næste uger.
Interview med Lars Vilhelmsen i DR2 Morgen øverst i artiklen.