Kamæleoner kommunikerer med farverne

Kamæleoner bruger ikke kun deres imponerende farveskift til at gemme sig, de bruger dem også til kommunikation

Normalt siger man, at en kamæleon er fantastisk god til at passe ind i sine omgivelser, fordi den kan skifte farve meget hurtigt og til et væld af farver.

Forskerne eri dette studie gået tættere på de fascinerende dyr og det tyder på, at de imponerende farveskift ikke kun er camouflage, men også bliver brugt til kommunikation.

Maven bliver til en plakatsøjle

Forskerne bag det her studie lavede deres forsøg med ti Yemen-kamæleoner. Det er en farverig en af slagsen og den er ret aggressiv. Og det var lige præcis dét aspekt forskerne ville teste, om de kunne se noget på kamæleonernes farver, når de var oppe at slås.

De ti hankamæleoner blev sat sammen i små dueller for at forskerne kunne se, hvordan de ville kæmpe. Når de mødes, hvæser de ad hinanden og vender siden til. Denne her side ligner normalt en hel normal kamæleonmave, men når hannerne er aggressive kan de gøre den flad og høj - som en plakatsøjle.

På plakatmaven viser de et væld af striber og farver af grøn, orange, gul og tyrkis. Hvis ingen af de to duellanter trækker sig tilbage, går de i kamp. Den varer ofte kun varer et par sekunder, hvorefter den ene duellant stikker af.

Farverne afslører ofte vinderen

Forskerne både filmede og tog billeder af de kæmpende kamæleoner. Resultatet viste, at jo kraftigere striberne på kamæleonen var - jo mere klar var de til at gå i kamp.

Derudover afslørede deres ansigtskulør også, hvem der havde størst sandsynlighed for at gå af med sejren. For hvis deres ansigtskulør er meget farverig og skifter hurtigt - så er det højst sandsynligt den, der vinder.

Det giver god mening, for når kamæleonerne truer hinanden, vender de siden til, mens de vender hovedet mod hinanden, når kampen går i gang.

Facebook
Twitter