Kendt professor stemplet som videnskabeligt uredelig

Artikler af professor Bente Klarlund er i dag fundet videnskabeligt uredelige

Professor Bente Klarlunds artikler er fundet uredelige.

Seks artikler af overlæge og professor Bente Klarlund er fundet videnskabeligt uredelige af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

I en pressemeddelelse fra udvalget er forskeren anonymiseret, men Bente Klarlund bekræfter over for DR Nyheder, at det er hende, der henvises til i sagerne 2 og 3.

- UVVU finder, at der i 6 af de 12 artikler er begået videnskabelig uredelighed af den indklagede forsker, skriver udvalget i sin afgørelse.

Reagerede ikke

UVVU lægger blandt andet vægt på, at forskeren som ledende forfatter på en artikel var involveret i en beslutning om kun at foretage visse målinger på en udvalgt del af den gruppe, der skulle laves forsøg på.

Det fremgår ikke af artiklen, at man har lavet en udvælgelse, derfor finder udvalget, at Klarlund har begået videnskabelig uredelighed ved grov uagtsomhed, idet hun ikke har reageret på de manglende oplysninger om udvælgelsen.

Vildleder læserne

Bente Klarlund findes også videnskabeligt uredelig, da udvalget mener, at hun har tilbageholdt oplysninger fra læseren bevidst.

- UVVU finder, at der i fem artikler er anvendt materiale, herunder forsøgspersoner, fra tidligere studier, uden at dette anføres i artiklerne, og at det er sket på en måde, der vildleder læserne af artiklerne, skriver udvalget.

Forskerens arbejde findes også uredeligt på grund af et forhold vedrørende inddragelse af en ekstra gruppe forsøgspersoner fra et tidligere studie, idet hun ikke har reageret på de manglende oplysninger vedrørende forsøgsprotokollen for gruppen.

Overså billedmanipulation

I afgørelsen skriver udvalget også, at Bente Klarlund var "sidsteforfatter" på fire artikler, som også er indklaget for udvalget på grund af billedmanipulation. Forskeren har ifølge udvalget udvist grov uagtsomhed ved at overse manipulationen.

- I den pågældende artikel fremstår billedmaterialet meget tydeligt som manipuleret, hvilket den indklagede forsker burde have reageret på ved den gennemlæsning af artiklen, som måtte forventes at have været foretaget, står der i afgørelsen.

Artiklerne er skrevet sammen med den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa, som er blevet dømt for dokumentfalsk og anmeldt for bedrageri.

Hverken Milena Penkowa eller Bente Klarlund vil udtale sig om sagen.

Facebook
Twitter