Klimaforsker anbefaler: 5 bøger til din sensommerlæsning

DMI-forsker Martin Stendel har fem spændende værker i ærmet, som du kan læse, mens sommeren lakker mod enden.

Få inspiration til din sommerlæsning fra klimaforsker ved DMI, Martin Stendel.

Denne sommer kører vi på DR Viden et lille tema, hvor vi giver læserne mulighed for at udvide deres horisont med spændende værker på anbefaling fra nogle af Danmarks skarpeste, videnskabelige hjerner. Det handler om alt fra videnskab og teknologi til miljø eller andet, der har inspireret dem i deres arbejde.

Martin Stendel

Martin Stendel er klimaforsker i klimacenteret hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Martin Stendel var involveret i projekt tilbage i 2015, hvor formålet var at fotografere blå stråler – ikke fra jorden, men fra rummet. Projektet blev udført af den danske astronaut Andreas Mogensen, som fløj op til den internationale rumstation ISS.

Martin Stendels opgave var at finde de steder, hvor Andreas Mogensen med størst sandsynlighed kunne fange det sjældne fænomen. Få dagen inden Andreas Mogensen igen skulle ned på Jorden, lykkedes det.

Martin Stendel er klimaforsker ved DMI. I 2015 var han involveret i et projekt med det formål at fotografere blå stråler - ikke fra jorden, men fra rummet. Projektet blev udført af den danske astronaut Andreas Mogensen, der i efteråret 2015 fløj op til den internationale rumstation ISS.

Her kan du læse mere om Martins fem anbefalede bøger, som han beskriver med egne ord:

Climate Change 2013 (IPCC Report)

af med end 100 forfattere

Der er ingen vej udenom IPCC-rapporten for dem, der seriøst vil forstå, hvordan vores klima fungerer, hvorfor og hvordan klimaet ændrer sig, og hvad vi kan gøre for at tilpasse os eller afværge klimaændringerne. Rapporterne indeholder simpelthen alt, vi ved om emnet, baseret på publiceret faglitteratur.

Faktisk er det mere spændende at læse, end man kunne forvente, for teksten (og billederne) er ikke kun adresseret til fagfolk. Tre bind med cirka 1500 sider hver holder læseren beskæftiget i nogle dage.

Climate, History and the Modern World

af H.H. Lamb

Bogen er en sand klassiker. Hvis vi vil vurdere effekten af klimaforandringer, skal vi sætte det i relation til klimaet af fortiden. Lamb var en af de første forskere, som introducerede denne del af klimaforskningen.

Til dette formål var han den første, der benyttede historiske dokumenter til at rekonstruere fortidens klima. Han var også meget interesseret i effekten af vulkaner på klodens klima. Bogen er mere end 40 år gammel, men stadigvæk værd at læse.

Times of Feast, Times of Famine

af Emanuel Le Roy Ladurie

​En anden klassiker. Hvordan har almindelige mennesker haft det i Middelalderen? Le Roy Ladurie forsøger at rekonstruere livet af landbefolkningen i Frankrig ud fra historiske dokumenter. Vi ved meget om krige, beskatning og inkvisitionens virke fra protokoller og dokumenter.

Men der har også været en klimatisk effekt, og den kan også findes i gamle dokumenter. Men Le Roy Ladurie er ikke en klimadeterminist – han beskriver sammenhængen af alle disse faktorer, og han gør det på en let læselige, spændende måde.

​Measuring the World

af Daniel Kehlmann

Jeg har faktisk læst den tyske originalversion. Bogen beskriver den fiktive dobbeltbiografi af to af de største tyske videnskabsmænd i 1800-tallet, Carl Friedrich Gauß og Alexander von Humboldt. Disse to forskere kunne næppe være mere forskellige. Gauß var opvokset i fattige omgivelser, han var meget introvert og hadede at rejse. Humboldt var det modsatte.

Bogen beskriver de to forskers liv og arbejde, men der er mere end det. Halvdelen af bogen handler om fiktive videnskabelige disputer mellem de to mænd. Bogen er ikke bare en videnskabs-historie, den behandler også konsekvenserne af de mange opdagelser for samfundet, og da den gamle Humboldt rejser til Rusland efter han får en invitation af Tsaren, får han kun vist det, han skal se, så det er ikke engang tydeligt, hvem af de to er rejst og hvem er blevet hjemme.

Longitude: The True Story of a Lone Genius Who Solved the Greatest Scientific Problem of His Time

af Dava Sobel

Bogen fortæller den sande historie om John Harrison, som var tømrer og urmager i en lille landsby i England i 1700-tal. Et af de største problemer i denne tid var at bestemme sin position på havet. Mens det er nemt at bestemme breddegraden ved at pejle på Polarstjernen, kan man ikke finde længdegraden ud fra astronomiske observationer.

Dette medførte talrige katastrofer, fordi sømænd ikke kunne bestemme, hvor på havet de befandt sig. Harrison kunne løse problemet ved at konstruere et ur, som var præcis nok til at kunne benyttes på et sejlskib. Det er spændende at læse, hvordan det tog Harrison flere årtier at overbevise det Britiske Admiralitet, men til sidst fik han ”længdegradprisen”, som var blevet udlovet af regeringen.