Klitoris minder om en skjult penis inde i kroppen

Det kvindelige sidestykke til penis kan være op til 10 cm langt og svulmer op, når kvinden bliver seksuelt ophidset.

Klitoris er ikke på størrelse med en ært, men kan ofte være lige så stor som mange mænds penis. (Foto: ukendt © Scanpix)

En lille knap på størrelse med en ært, som sidder lige over skede- og urinvejsåbningen.

Sådan har de fleste af os nok stiftet bekendskab med klitoris i for eksempel skolens seksualundervisning.

Men det er kun toppen af klitoris-isbjerget, fortæller læge og forsker Sarah Wåhlin-Jacobsen, som tidligere i år afsluttede en ph.d. om netop kvinders sexlyst:

- Det er meget mere end det. Organet er faktisk 7-10 cm langt.

Altså er klitoris hos mange kvinder omtrent samme størrelse som pendanten hos mænd, penis.

Sarah Wåhlin-Jacobsen mener, at organet spiller en altafgørende rolle for kvinders evne til at få orgasme.

Ligner mænds penis

I de første uger af fostertilstanden er udviklingen af kønsorganerne ens hos mænd og kvinder. Der dannes en lille tap, som senere bliver til enten klitoris eller penis, alt efter om det er et pige- eller drengefoster.

På grund af det fælles 'ophav' er klitoris fysiologisk utrolig sammenlignelig med penis - dog med én stor forskel.

Det er nemlig kun lige organets hoved, som svarer til penishovedet, som stikker ud. Resten af organet - og altså langt størstedelen - er skjult:

- Det er faktisk et ret stort organ, som ligger inde i kvindens krop, og som ligner mænds penis rigtig meget, fortæller Sarah Wåhlin-Jacaobsen.

Har både krop og ben

Men hvordan ser organet så ud, hvis man tog det ud og lagde det på bordet?

- Bag ved hovedet ligger der en krop og to store ben, som består af svulmelegemer, forklarer Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Benene lægger sig tæt op ad skeden, og kan altså stimuleres fra skeden og området omkring. Og hvis man gør det, kan organet vokse:

- Klitorisorganet vil svulme op, når kvinden bliver ophidset. På fuldstændig samme måde som mænds penis, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Kun én type orgasme

Sarah Wåhlin-Jacobsen mener, at større viden om klitorisorganet kan gavne mange kvinders seksualliv, for organet er afgørende for at opnå orgasme, og skal stimuleres rigtigt:

- Man skal typisk ikke bare sidde og pille ved den der ært, for man kan stimulere klitoris fra mange vinkler omkring kvinders kønsorgan, siger hun.

Og netop fordi organet kan nås fra mange forskellige vinkler, er hun også overbevist om, at det er netop det organ, der giver kvinden orgasme:

- Kvinder har én orgasme - nemlig klitorisorgasmen. Den kan føles forskellige fra gang til gang og fra kvinde til kvinde, men hvis du spørger mig, er der tale om samme orgasme, nemlig klitorisorgasmen, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Ny og vigtig viden

Klitorisorganet og dets betydning for kvinders seksualitet er ifølge Sarah Wåhlin-Jacobsen et overset emne:

- Det er forholdsvis ny viden. Og det er rigtig vigtigt at få udbredt det her budskab for at forstå kvindens seksualtitet, afslutter Sarah-Wåhlin Jacobsen.