Koden knækket: Sådan genkender vi ansigter

Forsøg med aber viser, at optagelser af hjernebølger ret præcist kan gengive de ansigter, aberne kigger på. Resultaterne kan fx få betydning for efterforskning.

Makakaber bruger 250 hjerneceller til at genkende menneskeansigter, viser ny forskning. (© Colourbox)

Hvordan beskriver du et ansigt for en anden person? Det kan være svært at få alle detaljerne med. I fremtiden bliver det måske slet ikke nødvendigt. Forskere fra California Institute of Technology (Caltech) har måske knækket den kode, vi bruger til at genkende mennesker.

Ved hjælp af hjernescanninger og optagelser af de elektriske udledninger fra hjerneceller ved makakaber har forskerne fundet seks områder i hjernen, som aflæser ansigtstræk (”face patches”).

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell og beskrevet i en pressemeddelelse.

Mens aberne kiggede på billeder af menneskeansigter, optog forskerne den elektriske aktivitet mellem de 250 hjerneceller i abernes seks områder for ansigtsgenkendelse.

Målingerne blev omsat til billeder, som til forveksling lignede de ansigter, aberne havde set. Faktisk så meget, at forskerne på et tidspunkt troede, der var tale om en fejl.

Biologiprofessor Doris Tsao, leder af undersøgelsen, mener, at arbejdet blandt andet kan bruges i fremtidens efterforskning. Ved at analysere et vidnes hjerneaktivitet vil man kunne rekonstruere det ansigt, vidnet tænker på.

Forskernes arbejde viser, at vores hjerner arbejder efter samme logik som en algoritme, når det handler om aflæsning af ansigter.

Faktisk var Tsao og hendes kollega i gang med at undersøge, hvordan de på en pålidelig måde kunne gengive ansigtsbilleder ved hjælp af tal, da de fandt frem til de særlige områder for ansigtsgenkendelse.

Hvordan genkender aber et ansigt? Herunder fortæller biologiprofessor Doris Tsao om, hvordan hendes forskergruppe har fundet de særlige grupper af hjerneceller, der aflæser ansigtstræk.