Køb astronauternes originale fotos fra månen

Der er auktion over sjældne og originale NASA-fotos, som er taget af amerikanske astronauter fra 1961-1972.

Fotografiet viser Gemini 7, der er i kredsløb om Jorden. Det originale fotografi er på auktionen vurderet til 9.500-16.000 kroner.

Det er nogle af de mest berømte og ikoniske fotos fra rumalderens fødsel og de amerikanske missioner til Månen, som i dag kommer på auktion.

Men der er også hundredvis af mere sjældne fotos, som ikke for alvor er kendte i offentligheden.

Og rum-fotografierne er taget af astronauter som for eksempel John Glenn og Neil Armstrong.

Det sidste menneske på månen

Blandt andet er der det første foto, som et menneske har taget af planeten Jorden. Der er et fotografi, hvor man ser Buzz Aldrins fodaftryk i månestøvet. Og et af astronauten Eugene Cernan, der var med Apollo 17, og som er det sidste menneske, der – indtil videre – har gået på Månen.

- Hovedopgaven for astronauterne var at dokumentere deres aktiviteter. Men de blev inspireret af det, som de var vidner til, og skabte billeder, der langt overgår selve det at dokumentere, og som lader betragteren få del af magien og begejstringen ved det at rejse i rummet, hedder det i en udtalelse fra auktionshuset Skinner.

Auktion live på nettet

Auktionen foregår i Marlborough, Massachusetts. Men du behøver ikke at rejse hele vejen til USA for at byde på dem. Det kan du også gøre i dag live på internettet.

Fotografierne er taget fra 1961 og frem til 1972. De blev printet i samme periode, men auktionshuset ved ikke, hvor mange kopier, der er af dem.

Du kan se et udvalg af dem her. Og her er hele kataloget, hvor der også er tekster og forklaringer om hver af fotografierne.

Originalt Kodak-papir

På mange af dem er der originale mærkater og identifikationsnumre fra NASA samt billedtekster og vandmærker fra Kodak på papiret.

Der er 445 numre på auktionen, og der kan være flere fotos under hver gruppe. Fotografierne er vurderet til at gå fra cirka 2.000-60.000 kroner.

NASA arbejdede tæt sammen med Kodak og Hasselblad om at lave både kameraer og negativer, der kunne modstå de hårde forhold i rummet.

Efter hver mission udvalgte NASA et lille udvalg af de bedste fotos, der blev offentliggjort. Resten blev givet til forskere og arkiverne i det, som i dag hedder Johnson Space Center. Og det er fra den sidste gruppe, at mange af fotografierne kommer.

Fotosamling fra anonym samler

Det er dog ikke NASA men en privat samler, der har sat fotografierne til salg. Samleren er anonym, men skulle i øvrigt ifølge auktionshuset være stor fan af Jules Verne.

Fotografierne har ikke kun historisk og videnskabelig værdi. Den er også kunstnerisk, mener auktionshuset Skinner, så fotografierne vil kunne interessere samlere af både kunst og fotografier.

Nedenunder kan du se et fotografi af Eugene Cernan fra Apollo 17. Det er vurderet til cirka 7.500-11.500 kroner.