Kolossalt isbjerg løsriver sig fra Antarktis

Et stykke havis, dobbelt så stort som Luxembourg, er ved at løsrive fra en antarktisk ishylde. Om få måneder bliver det et af verdens største isbjerge.

Forskere fra Swansea University forventer, at et gigantisk stykke is inden for få måneder løsriver sig fra den antarktiske ishylde Larsen C og dermed bliver et af verdens største isbjerge. (Foto: NASA/JOHN SONNTAG HANDOUT © Scanpix)

I Antarktis er et stykke af ishylden Larsen C ved at knække af. Det betyder, at et kolossalt isbjerg - omtrent dobbelt så stort som staten Luxembourg - formentlig snart er på ud i havet omkring Sydpolen.

Det nye 5000 km2 store isbjerg vil i givet fald blive blandt verdens ti største, skriver BBC.

Forskere fra Swansea Universitet, der konstant overvåger den 350 meter tykke Larsen C-ishylde, opdagede i december, at en revne i isen breder sig så hurtigt, at kun 20 kilometer ubrudt is forhindrer det enorme stykke i at flyde bort.

Forskerne forventer, at det nye isbjerg er ‘født’ inden for ganske få måneder.

Ikke første gang

Udover Larsen C består den antarktiske Larsen ishylde-familie også af Larsen A og Larsen B. Også disse har været ramt af brud.

Allerede i 1995 gik en stor del af Larsen A pludselig i opløsning og i 2002 skete noget lignende med Larsen B, mens foruroligede forskere så til.

Normalt kælver isbjerge nemlig langsomt, men i begge disse tilfælde gik det enormt stærkt. På bare en måned brækkede 3.250 km2 is af Larsen B i små bidder. Det svarer til et område, der er større end Fyn.

Ifølge forskerne fra Swansea Universitet er selve løsrivelsen af isen fra Larsen C ikke et udslag af klimaforandringer, men de mener, at den globale opvarmning har fremskyndet processen.Satellitmålinger fra NASA viser, at havisens udbredelse i 2016 i både Arktis og Antarktis var på sit laveste niveau, siden man startede med at overvåge isen i 1979.

I videoen her kan man se Larsen B-ishyldens kollaps i 2002 via satellitbilleder:

FacebookTwitter