Kometjæger har nået sit mål

Efter godt 10 års rejse, når rumsonden Rosetta onsdag frem til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som den reelt tog sig ud fra rumsonden Rosetta 3. august på en afstand af blot 300 km. Kometen er 4 km bred og viste sig at se ganske anderledes ud, end forskerne oprindeligt havde regnet med. (© ESA/Rosetta/NAVCAM)

Når rumsonden Rosetta onsdag lægger sig blot 100 km over kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, er det den foreløbige kulmination på mere end 10 års rummission. En mission der er blandt de helt store i rumhistorien.

Det fortæller Tina Ibsen, der er astrofysiker på Tycho Brahe Planetarium i København.

- Missionen kan være med til at fortælle os, hvilke byggeklodser vi oprindeligt blev skabt af på Jorden, forklarer hun til dr.dk/viden.

Kometer ændrer sig ikke - derfor kan de fortælle os om Jordens tilblivelse

Mens Jorden har ændret sig meget siden den blev til for ca. 4,5 milliarder år siden, ændrer kometer sig ikke, forklarer hun. Og den bedste måde at undersøge dem på, er at tage op til dem.

Siden Rosetta i begyndelsen af året blev vakt til live efter 31 måneders dvale, er tilnærmelserne til 67P/Churyumov-Gerasimenko gået planmæssigt.

Og går alt vel, vil Rosetta onsdag befinde sig blot 100 km over kometen, mens de sammen farer gennem rummet med omkring 55.000 km/t.

67P/Churyumov-Gerasimenko var den oplagte komet at undersøge

Det er naturligvis ingen tilfældighed, at det netop er kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, der er valgt, forklarer Tina Ibsen.

Mens større og mere kendte kometer som Halleys komet passerer Solen langt sjældnere, returnerer 67P/Churyumov-Gerasimenko ca. hvert sjette år.

- Vi skal ikke rejse langt væk for at komme tæt på den og vi kender dens bane rigtig godt, forklarer Tina Ibsen.

Kometen undersøges mens den er nærmest Solen

Som det kan ses på videoen nederst, vil Rosetta undersøge kometen, mens den er nærmest Solen.

Jo tættere kometen kommer på Solen, des større er dens fordampning.

- Og vi vil gerne undersøge det fordampede materiale, forklarer Tina Ibsen.

Rosetta blev opsendt og sat i kredsløb om solen 2. marts 2004. Den har siden rejst mere end 6,4 milliarder kilometer og har gennem fem passager af solen taget tilløb til at fange 67P/Churyumov-Gerasimenko.

I november kulminerer ekspeditionen i sværhedsgrad, når man med modulet Philae vil lande på kometen og opsamle boreprøver, for at undersøge dens indre.

Facebook
Twitter