Kraftig solstorm kan give nordlys i Danmark

Over hele Danmark vil der være god mulighed for at nordlys de næste par dage, hvis det ikke er overskyet.

Nordlys over Bals-Fiord nær Mestervik, Norge. Hvis vejret er klart i aften- og nattetimerne de næste 48 timer, så er der god chance for at opleve nordlys i hele Danmark. (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Inden for de næste 48 timer vil der være en god chance for at se nordlys i hele Danmark.

- Når og hvis der kommer nordlys, vil de kunne ses fra hele landet, og formentlig over hele himlen. Det skal selvfølgelig være mørkt og stjerneklart, siger Ole J. Knudsen, der er astronom ved Aarhus Universitet.

Nordlys

Nordlys dannes, når elektrisk ladet partikler fra solstorme rammer Jordens atmosfære. Det får luftens molekyler til at lyse, og det er det, vi ser som nordlys. På grund af partiklernes elektriske ladning samles de ved Jordens poler.

Chancen for at se det sjældne nordlys skyldes en kraftig solstorm, der forårsaget af et soludbrud i Solens atmosfære i går onsdag klokken 14.02 dansk tid. Det er det kraftigste udbrud over 10 år.

Både myndigheder og forskere følger soludbrud nøje, da de efterfølgende solstorme kan påvirke satellitter og radiosignaler. Historisk set har solstorme forstyrret flytrafik og givet strømarbrydelser.

Nordlys i Danmark i 2012 af Jesper Grønne. (Foto: Jesper Grønne © Brugerbillede)

Skydække kan skjule nordlyset

Anbefalingen fra Ole J. Knudsen lyder, at man med jævne mellem kan gå ud for at tjekke, om man kan se nordlyset, da det kommer i bølger.

- Nordlys er noget af det flotteste naturskuespil, som man kan se, siger Ole J. Knudsen.

Lige nu er der et stort skydække over store dele af Danmark. Det kan komme til at dække for nordlyset.

- I aften og i nat er chancerne ikke store for klart vejr, idet der først på natten ligger en del skyer mod nord og øst. Der bliver bedst chancer i den sydvestlige halvdel af landet efter solnedgang i aften, siger DR's vejrvært Herdis Damberg.

Natten til lørdag kan der være mere held med vejret.

- Efter solnedgang fredag vil der nok være gode chancer for klart vejr i hele landet. Ud på natten vil der især i den sydvestlige del af landet være skyer med regn. Mod nord kan man være heldig, at der er klar himmel det meste af natten, siger Herdis Damberg.