Kvinder kommer sig hurtigere efter hjernerystelser

Amerikansk forskning tyder på, at mænd og kvinder med hjernerystelse skal behandles forskelligt.

I USA har pensionerede spillere fra den amerikanske fodboldliga, NFL, lagt sag an, fordi de mener, at de er blevet skadet i hjernen af gentagne hjernerystelser. Og i dag bliver der forsket meget i hjelme til spillerne. På billedet kan du se eksempler på gamle og nye hjelme. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)

Når sportsfolk får en hjernerystelse, kan det være svært for dem at vente helt på, at de er raske.

De vil gerne tilbage hurtigst muligt, især hvis de hele tiden skal bevise deres værd i fx holdsspil - eller de har en sponsor, der forventer resultater.

Nu konkluderer forskere fra University of Pittsburgh School of Medicine i USA, at mænd er længere tid om at komme sig over hjernerystelser end kvinder. Og at man skal tage det med i sine overvejelser som spiller og læge, skriver tidsskriftet Radiology.

Eksperter i hjernerystelser

På University of Pittsburgh School of Medicine er forskerne eksperter i hjernerystelser. De har fx udviklet en metode, som alle hold inden for de bedste rækker af amerikansk fodbold, NFL, benytter til at vurdere spillernes hjernerystelser.

Hidtil har lægerne måttet støtte sig til patienternes egne oplevelser af generne, fordi MR- og CT-scanning af hjernen ofte er normal ved hjernerystelser.

Nu har Pittsburgh-forskerne brugt en forholdsvis ny metode til at påvise, at der er forskel på mænd og kvinders helbredelse.

Ændringer i hjernens hvide substans

Metoden hedder DTI - Diffussion Tensor Imaging - der er en særlig form for MR-scanning.

DTI er den første billedteknik, der viser abnormiteter forbundet med hjernerystelse, fordi DTI kan vise ændringer i hjernens hvide substans.

Hjernens hvide substans består af millioner af nervefibre kaldet axoner, der virker som kommunikationskabler og forbinder forskellige områder i hjernen.

Bevægelsen af vandmolekyler i hjernen

Ved hjælp af DTI kan man måle på bevægelsen af vandmolekyler langs axoner.

Hos raske patienter bevæger vandet sig i hjernens hvide substans nogenlunde ensartet (opgøres i værdien FA).

Derimod bevæger vandet sig mere tilfældigt hos patienter med kognitiv svækkelse på grund af hjerneskader.

Samspillet mellem to værdier

DTI-scanninger viste også forandringer i en hvid substans-kanal, som forbinder frontal- og tindingelapperne af hjernen (opgøres i værdien UF).

Lægerne mener, at de to ting er nøglen til, hvorfor mænd er længere tid om at komme sig efter hjernerystelser end kvinder.

- I fremtiden vil vi gerne kigge nærmere på spørgsmålet om køn og hjernerystelse for bedre at kunne behandle patienterne, siger Saeed Fakhran, MD, lektor i neuroradiologi ved University of Pittsburgh School of Medicine.

Man kan ikke narre en MR-scanner

Han og hans kolleger mener, at der er et enormt klinisk potentiale inden for forskningen med DTI.

- I dag er vi meget afhængige af patientens egen tilbagemelding, og patienter kan have bagtanker såsom ønsket om at komme tilbage på banen. Men du kan ikke narre en MR-scanner, siger Saeed Fakhran.