Lægger sine æg i den koldeste vinter

Lille korsnæb yngler mens vinteren er allermest barsk. Og de nyudklækkede unger klarer sig fint, selvom termometeret viser minus 20.

Lille korsnæb lægger sine æg i februar, mens vinteren kan være allermest barsk. Og de nyudklækkede unger klarer sig, selvom termometeret viser minus 20. (© Scanpix)

Selv om vinteren fortsat holder Danmark i et jerngreb og ovenikøbet har tænkt sig at spille endnu mere med musklerne de næste dage, har nogle få fugle valgt at trække ind på reden og starte yngleriet.

Blandt de der lige nu ligger på æg, er skovfuglen ‘lille korsnæb' der kendes ved at have et krydset næb og i øvrigt er på størrelse med en gulspurv.

Korsnæbet lever primært af frø fra grankogler, der modner i februar og marts.

- Det er smartest at yngle på det tidspunkt, hvor der er masser af føde til ungerne, når de er kommet ud af ægget. Og det benytter korsnæbet sig også af, fortæller naturvejleder ved Naturhistorisk Museum i Aarhus Lars Bøgh til P1 Morgen.

Om en 3-4 uger vil der komme nogle unger ud og så er der masser af koglefrø i de rødgraner, de holder til i, forklarer han.

Specialister i rødgran

- Koglerne modner på det her tidspunkt. Og det vil sige, at det er her hvor der er flest af dem, der er det største næringsindhold og så kan korsnæbet komme til, før alle de andre granfrøædende fugle, fortæller Lars Bøgh

Som den eneste fugl, er korsnæbets krydsede næb indrettet til at åbne skellene på koglerne. Lige nu ligger skellene på koglerne meget tæt og derfor skal der specialværktøj til at lirke dem op, forklarer han.

Når så ungerne kommer ud af de ægget, er de indrettet til at klare februarkulden. De får først dun på den øverste del af kroppen, som vender op fra reden, forklarer Lars Bøgh.

Derudover er de ekstremt kuldetolerante, og kan tåle at blive kølet ned i en grad, som ikke mange andre fugle kan. Fx kan hunnen godt i en 10-15 graders frost forlade reden i 3-4 minutter, uden at ungerne tager skade.

Reden, der er lavet af mos og småkviste, kan holdes rigtig varm og man har målt 38 graders varme under hunnen, mens der udenfor samtidig var 15-20 graders frost.

Fuglen kan opleves i danske skove over hele landet - se kortet herunder.

Facebook
Twitter