Der er blot to uger tilbage af sommeren og hvis du fortsat holder ferie eller bare ikke har noget særligt at lave, kan du med fordel lade dig inspirere af en masse gode bogtips, som vi har præsenteret i denne sommer.
Vi har nemlig samlet nogle af Danmarks skarpeste hjerner til at anbefale spændende værker om videnskab, teknologi, miljø eller andet, der har inspireret dem i deres dagligdag.
Lone Koefoed Hansen er lektor i digital æstetik og design på Aarhus Universitet. Hun har udgivet en række videnskabelige artikler om primært teknologi, digitalt design og kunst.
Nedenfor kan du læse en beskrivelse af Lones fem anbefalede bøger med hendes egne ord:
The design of everyday things
af Donald Norman
Denne bog er en klassiker. Donald Norman er kendt for at fokusere benhårdt på, hvordan design bliver nemt at bruge, og selvom der også er mange andre end ham, der forsker i det, så er denne bog den, som man læser først, når man skal lære at lave (digitalt) design, der virker. Hans grundlæggende argument er, at vi som mennesker følger logikker og ræsonnementer, som ofte er så dybt indbyggede i vores kultur, at vi ikke selv opdager dem.
Designerens opgave er at udnytte dem til at skabe design, som de fleste vil have nemt ved at bruge uden for meget oplæring. Det er en øjenåbner, første gang man læser den, og han er god til at bruge eksempler. Han har ikke ret i, at ethvert designs eneste formål er at være nemt, men derfor er den alligevel virkelig god, når man vil forstå, hvorfor man har nemt ved at forstå nogle interfaces, og hvorfor andre bare er idiotiske.
Twitter and tear gas
af Zeynep Tufecki
Jeg har fulgt Zeynep på Twitter i en del år, og hun har stor viden om, hvordan teknologi spiller sammen med politiske og kulturelle forhold. Jeg begyndte at følge hende under "det arabiske forår" i 2011, og selvom jeg ikke har læst hendes seneste bog, der netop er udkommet, anbefaler jeg den, hvis man vil vide mere om, hvordan medier og teknologier også er politiske værktøj. Den er højt prioriteret på min læseliste.
I bogen analyserer og diskuterer hun, hvordan Twitter og andre sociale medier fungerer ift politiske protester, og hun er optimistisk og pessimistisk på samme tid. Jeg glæder mig til at se, hvad hendes skarpe analytiske hjerne får ud af materialet. På sin Twitterprofil, som jeg også vil anbefale, at man følger, har hun også for nylig og med stor indsigt analyseret sagen om den ansatte hos Google, der blev fyret for at være kritisk over for sin arbejdsgivers diversitetspolitik.
Programmed Inequality: How Britain Discarded Women Technologists and Lost Its Edge in Computing
af Marie Hicks
Jeg er halvt igennem denne bog, som jeg ikke nåede at læse færdig i min sommerferie. Den er spændende både som historisk gravearbejde og som diskussion om, hvorfor og hvordan arbejdsmarkedet er kønnet, dvs hvordan nogle professioner af en eller anden årsag domineres af ét køn. Der er i uddannelses- og forskningsverdenen stort fokus på, hvordan pokker vi får it-verdenen til at være mindre mandsdomineret, fordi dominansen har betydning for, hvilke ting, der udvikles, og hvordan de kommer til at se ud.
Hicks’ bog er en analyse af, hvad der skete, da programmeringsfagligheden i Storbritannien skiftede fra at være et felt domineret af kvinder til at være et, der er helt domineret af mænd. Hendes arkivarbejde viser, at kvindernes ekspertise systematisk blev overset, bl.a. fordi det britiske arbejdsmarked simpelt hen ikke havde for vane at tro, at kvinder ikke kun var en erstatning for mænd, hvis de fx var i krig. Og hun bruger den analyse til at argumentere for, at udelukkelsen af kvinder fra det arbejdsmarked, hvorved man tabte en masse viden på gulvet, er afgørende for, at der ikke for alvor findes betydningsfulde it-firmaer i Storbritannien. Det er drønspændende.
Disobedient Electronics
redigeret af Garnet Hertz
Dette er en tricky anbefaling, for den er besværlig at få fat på et eksemplar af. Man kan dog se det meste på bogens website, hvor der også er links til de projekter, som bogen består af, og på den måde er indholdet af bogen tilgængeligt alligevel. Bogen blev lavet i 300 eksemplarer, og Hertz, som er både kunstner, designer og forsker, samlede her eksempler på designprojekter og kunstprojekter, der bruger teknologien til at udtrykke en holdning og en protest imod noget.
Bogen er en reaktion på valget af Trump indskrænkningen af borgeres rettigheder, Brexit osv, også selvom projekterne ikke i sig selv reagerer på præcis det. Værkerne i bogen eksemplificerer, hvordan man kan bruge design til at fremføre et argument for eller imod noget, dvs at den viser, at hverken teknologi eller design er neutrale. Alt design og al teknologi har en intentionalitet, også selvom dens formål er at hjælpe nogen til at blive bedre til noget. Bogen her viser eksempler på, hvordan man kan udnytte denne intentionalitet til bevidst at protestere mod noget, til at give folk mulighed for at gøre ting, som modvirker andre former for teknologier. Jeg har selv bidraget til bogen med et projekt, som en ph.d.-studerende, som jeg vejleder, har lavet.
We Make Money Not Art
af Régine Debatty
Dette er faktisk ikke en bog men derimod en blog. Der er dog virkelig meget indhold på bloggen, og den er et virkelig godt sted at læse lange og indsigtsrige beskrivelser og analyser af projekter og kunstudstillinger. Régine startede bloggen ca samtidig med at jeg påbegyndte mit ph.d.-studie i 2004, og hvor jeg gik universitets- og forskervejen, er hun freelancer. Hendes fokus er på udstillinger, projekter og kunstnere, der arbejder i grænselandet mellem kunst, (natur)videnskab, teknologi, poltik og samfundsforhold.
Det er her, jeg går hen, når jeg vil se, hvad der lige nu sker der, hvor (digitale) kunstnere, hackere og designere bruger teknologi og medier til at amlægge et kritisk blik på vores samfund og samtid. Régine anmelder bøger og udstillinger, hun interviewer kunstnere og forskere, og hun behandler emner, som hun synes er vigtige for de ting, hun oplever på sine rejser rundt til kunstnerværksteder, designfirmaer og udstillinger.