Litium i drikkevand forebygger selvmord

Forskning viser, at mængden af litium i vores drikkevand har en betydning for antallet af selvmord.

Vand fra vandhanen indeholder små mængder litium. (Foto: Jakob Dall © Jakob Dall)

Litium er et grundstof, der findes overalt i jorden og dermed også i små mængder i vores drikkevand.

Et dansk studie skal nu undersøge sammenhængen mellem geografiske koncentrationer af litium og antallet af selvmord i det pågældende område.

Der er allerede blevet lavet 11 lignende studier i andre lande, hvor 9 af studierne har vist en klar sammenhæng, også efter at der er korrigeret for de sociale og økonomiske faktorer, som man ved, har indflydelse på selvmordsrater.

Et studie af variationen af litiumkoncentration i Texas i USA viste, at i området med den højeste koncentration, var selvmordsraten 40 procent lavere end i området med den laveste koncentration, og området med den laveste koncentration havde ikke bare flere selvmord, men også flere drab og voldtægter. Det skriver New York Times.

Den danske undersøgelse kan give sikre svar

De udenlandske studier, der er blevet lavet, har indtil videre kun været overordnede regionale studier, hvor man har set på forholdet mellem litiumkoncentration og selvmordsrate.

Fordelen ved at lave studiet i Danmark er, at det er muligt at lave ret præcise beregninger af, hvor meget litium den enkelte borger har indtaget igennem hele livet.

På grund af systemet med cpr-numre, ved man nemlig præcis, hvilke steder den enkelte borger har boet og hvor længe.

Litium virker stabiliserende på humøret

Litium har i lang tid være anvendt til behandling af maniodepressive og selvmordstruede, hvor det modvirker ekstreme udsving.

Forskningen viser nu, at også de meget små doser af litium i drikkevandet har en indflydelse på vores humør.

- Hypotesen er, at hvis litium forekommer i lidt høje koncentration i drikkevand, vil det betyde, at de mennesker, der drikker vandet, vil være mindre aggressive og mindre impulsive, og det kan have en stabiliserende effekt på humøret for dem, der drikker vandet igennem mange år, fortæller Lars Vedel Kessing, klinisk professor og overlæge på Region Hovedstadens Psykiatri til Videnskabens Verden på P1

Styrker kommunikationen mellem hjerneceller

Selvom litium har været anvendt de sidste 40 år i behandling af psykisk syge, ved forskerne stadig ikke ret meget om, hvordan det virker.

Litium findes overalt i naturen, både i dyr og planter, og det indgår i mange forskellige komplicerede processer, hvilket gør det svært at undersøge præcis, hvordan det virker.

- Vi ved, at det spiller en rolle i forhold til den måde, nerver kommunikerer på, fortæller Lars Vedel Kessing.

- Og det er vist i dyreforsøg, at litium beskytter nerverne og stimulerer til nydannelse af de dele af nervecellerne, der har at gøre med kommunikationen mellem nerveceller.

Litium i små doser kan hjælpe udsatte

Hvis det viser sig, at litium i små mængder har en tydelig effekt på selvmordsrater, vil man i fremtiden kunne bruge det som forebyggende behandling til personer, man mener, er i særlige risikogrupper.

Det kan være medlemmer af familier, hvor der er blevet begået selvmord, sindslidende, depressive eller ældre enlige.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk