Lolland ikke først med på bondemoden

Danmarks ældste gedehjerne og spandevis fulde af flint er nogle af de skatte, arkæologer graver op på Lolland

Første spadestik til den faste forbindelse til Tyskland er langt fra taget. Til gengæld er der andre, der graver på livet løs. Danske arkæologer er nemlig i gang med at udgrave et 5000 m2 stort areal på det flade Lolland.

På Lolland holdt man fast

Arkæologerne er blandt andet i gang med at udgrave en gammel boplads. På bopladsen har arkæologerne fundet både flint fra jægerstenalderen, men også keramik fra den tidligste bondestenalder. Og det er ret usædvanligt, for det tyder på, at vores forfædre både har levet i bondestenalderen, men samtidig har holdt fast i at være jæger-samlere.

- Er det så fordi man er langsommere på Lolland? Det tror jeg ikke, men måske har vi noget af det første agerbrug i Østdanmark, forklarer Lars Ewald, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster

(Foto: Museum Lolland-Falster)

Det ser altså ud til, at folk på Lolland ikke lige umiddelbart smed flinteøkserne fra sig, men blev ved med at leve som jæger-samlere samtidig med, at de også begyndte at dyrke agerbrug. De blev nemlig boende ved kysten og fisker nogle hundrede år efter agerbruget.

Et specielt område

Grunden til, at arkæologerne finder så meget i lige præcis dét område på Lolland er, at de gamle sager er blevet vældig godt bevaret. Området var tidligere to laguner, hvor vandet mere eller mindre stod stille, fordi der ligger nogle små øer, der beskytter mod havet. Det er altså et stort inddæmment havområde, der bliver gravet i.

(Foto: Museum Lolland-Falster)

Det betyder, at vores forfædres efterladenskaber ikke er blevet vasket væk i havet, men ligger klar til at blive fundet af arkæologerne. I forhold til andre områder længere oppe på land, er vores forfædres flint og keramik ofte blevet pløjet ned i jorden af landbrugsmaskiner. Men her ligger de stille og roligt og venter på at blive fisket op.

En lille pensel er ikke nok

5000 m2 er et stort areal. Og det er meget stort, hvis det skal udgraves på sædvanlig arkæologisk forsigtig manér. Det har de slet ikke tid til på Lolland, så de har gravet med maskiner og skovle, lavet stikprøver og herefter udvalgt de steder, hvor der højst sandsynligt vil være en boplads.

(Foto: Museum Lolland-Falster)

På udvalgte områder arbejder arkæologerne dog også med pensler og stor tålmodighed.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter