Lyde kan afsløre hundens psyke

Australsk forskning kan få betydning, for hvordan man udvælger hunde til særlige opgaver.

Melissa Starling har forsket i hundes psyke og fundet en metode til at skelne mellem glade og triste hunde. (Foto: Verity Leatherdale © University of Sidney)

Vi kender hunde, der kommer os logrende i møde. De virker 'optimistiske' og hopper gerne op. Andre hunde ser mere pessimistiske ud og virker utrygge.

Nu har forskere på University of Sydney i Australien fundet ud af, hvordan man tester, om hunde er glade eller kede af sind.

Det kan gøre det lettere at finde ud af, hvilke hunde der egner sig til at lede efter narko eller være førerhunde. Og det vil samtidig øge hundenes velfærd, mener Dr. Melissa Starling fra Faculty of Veterinary Science, der står bag forskningen.

Lyd skelner mellem mælk og vand

I forskningsprojektet har hundene lært at skelne mellem to forskellige lyde, der ligger to oktaver fra hinanden.

Den ene lyd betyder, at hundene får mælk at drikke, og det kan de rigtig godt lide. For enden af den anden lyd venter der en skål vand.

Bagefter er hundene blevet præsenteret for lyde, der er mikset sammen. Og forskerne har så registreret, hvordan hundene reagerer på lydene.

Flere glade end triste hunde

Optimistiske hunde reagerer fx som om, at de skal have mælk, selv om tonen lyder mere som om, at vandskålen venter.

- Vi fandt flere optimistiske hunde end pessimistiske, men det er for tidligt at sige, om det gælder for hele populationen af hunde, siger Melissa Starling ifølge universitetets hjemmeside.

Forventer gode / dårlige ting

Ifølge forskerne forventer hunde med en optimistisk 'personlighed' mere, at der sker gode ting end triste ting.

Hundene vil være villige til at tage chancer og prøve igen, hvis ting går dårligt. Sådanne hunde vil egne sig godt til at være narkohunde.

Hvis hunde er mere pessimistiske, forventer de, at der sker dårlige ting.

Det vil afholde hunde fra at risikere noget. Og hunde vil hurtigere give op, når noget ikke lykkes. Og derfor skal de hunde opmuntres til at forsøge igen.

Sådanne hunde vil være gode som fx førerhunde for blinde, fordi de er forsigtige.

Kan se, når noget virker godt eller skidt

- Denne forskning har potentiale til helt at omdefinere måden at vurdere dyrevelfærd på, siger Melissa Starling.

- Hvis vi ved, hvor optimistisk eller pessimistisk et dyr normalt er, er det muligt at spore ændringer i denne optimisme, der vil indikere, når dyret er i en mere positiv eller negativ følelsesmæssig tilstand end sædvanlig, siger hun.

Hunden kan svare

På den måde mener hun, at man reelt kan stille hunden spørgsmålet: Hvordan har du det? Og få et svar.

- Metoden kan bruges til at overvåge dyrs velfærd i ethvert miljø og til at vurdere, hvor gode forskellige aktiviteter er til at forbedre velfærden og finde ud af, hvad en hund finder følelsesmæssigt stressende, siger Melissa Starling.

Samarbejdet med velgørenhedsorganisation

Melissa Starling har i sin forskning arbejdet sammen med Assistance Dogs Australia. Det er en velgørenhedsorganisation, der leverer service- og førerhunde til mennesker med handicap.

Målet var at finde en metode, der gør det lettere at finde de rette hunde til opgaverne. Hendes forskning er offentliggjort i tidsskriftet PLOS.

Herunder kan du se et YouTube-indslag med Melissa Starling.

https://www.youtube.com/watch?v=wF8km4rk4GU

FacebookTwitter