To måske beboelige planeter opdaget omkring Solens nære tvilling

Stjernen Tau Ceti er den nærmeste sollignende stjerne. Nu har astronomer fundet ud af, at to planeter kredser i den helt rigtige afstand fra den.

Planeterne er såkaldt Super Jorde, der er store klippeplaneter, som dog stadig måske kan fostre liv. For de kredser om stjernen i den beboelige zone.

Et internationalt forskerhold har opdaget fire ekstremt spændende planeter. De kredser om stjernen Tau Ceti, som er den sollignende stjerne, der er tættest på os.

Forskere har længe haft en mistanke om, at planterne kunne eksistere, men har ved avancerede metoder nu fået det bekræftet.

Det der gør planeterne interessante er, at de alle fire minder om vores egen planet, Jorden.

To af dem er ekstra spændende. De befinder sig nemlig i den såkaldt beboelige zone, og det gør dem til gode kandidater til steder, hvor fremmed liv er opstået.

Tau Ceti kan faktisk ses med det blotte øje på stjernehimlen, men befinder sig dog 12 lysår væk - og er dermed langt udenfor vores nuværende rækkevidde. Det ville tage mange tusinde år at nå stjernen med de raketter, vi har i dag.

Planeterne er alle lidt større end Jorden. Den mindste er omkring 1,7 jordmasser - og dermed blandt de mindste, som vi har registreret omkring sollignende stjerner.

De to af planeterne, som befinder sig i den beboelige zone, er såkaldt Super Jorde, som er meget store klippeplaneter.

Stjerners vuggen afslører planeter

Planeterne er opdaget ved at undersøge, hvordan de får deres stjerne til at "vugge" en lille smule ved hvert kredsløb. Og det kræver meget fintfølende teknikker.

- Vi har nu endeligt krydset en grænse, hvor vi ved hjælp af avancerede modeller af komplicerede data fra flere forskellige kilder kan finde meget små ryk i tyngdekraften, som de her planeter i jord-størrelse producerer, siger Steven Vogt, som er professor i astronomi ved University of California, Santa Cruz i en pressemeddelelse.

Tæt på at kunne se små planeter

Ifølge en anden astronom på projektet, Fabo Feng fra University of Hertfordshire i Storbritannien, er forskerne meget tæt på at kunne opdage planeter om sollignende stjerner, der er så små - i astronomisk sammenhæng - som Jorden.

- Vi er forjættende tæt på at kunne observere de korrekte grænser det kræver at kunne finde jordlignende planeter, siger han i en pressemeddelelse.

- Vores registrering af så svage bevægelser er en milesten i jagten på kopier af Jorden og vores forståelse af Jordens beboelighed.

Det kræver instrumenter og modeller, der kan måle bevægelser i stjernen på helt ned til 10 centimeter. Og det har hidtil været umuligt omkring de lysstærke stjerner.

Selvom to af planeterne måske kan huse liv, betyder en stor skive af støv og asteroider omkring Tau Ceti, at de nok udsættes for en del bombardementer fra meteorer. Og det reducerer, hvor beboelige de er.

Sollignende stjerner opfattes af forskere som de bedste bud på steder i universet, hvor vi kan finde liv. For det eneste liv vi i dag kender, er det på Jorden.

Resultaterne er publiceret i Astrophysical Journal.