Maraton: Sundt eller usundt for kroppen?

Det er hårdt for både hjertet og musklerne at løbe et maraton. Men med den rette træning vil kroppen normalt blive sundere efter det lange løb.

At løbe et maraton er slet ikke så usædvanligt som tidligere. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Flere danskere end nogensinde løber maraton.

Men er det egentlig sundt for kroppen at løbe hele 42,195 km, eller er det simpelthen for meget motion på én gang?

Det undersøger 'Sundhedsmagasinet' på DR1 i aften ved bl.a. at teste, hvordan det lange løb påvirker to motionisters muskler og hjerte.

Løb ødelægger musklerne

Når man løber langt, bliver muskelfibrene ødelagt. Når man så efterfølgende er i hvile, bygger kroppen musklerne op igen, denne gang stærkere og større end før.

Forsimplet er det grunden til, at motion giver os øget muskelstyrke.

Men efter fx et maraton reagerer kroppen på det ødelagte muskelvæv:

- Kroppens immunforsvar opdager, at der er noget, der er gået i stykker. Der starter så en betændelsestilstand i for eksempel lårene, fortæller Bente Klarlund, som er professor og leder for Center for Aktiv Sundhed, København Universitet.

Immunsystemet kommer på arbejde

Man kan derfor måle mængden af betændelsestilstand i musklerne, og det fortæller noget om, hvor medtaget kroppen er. Det har de to marathonløbere i aftenens 'Sundhedsmagasin' fået gjort:

- Blodprøverne viser, at der er en lille smule muskelskade og en smule inflammation hos begge løbere, fortæller Bente Klarlund.

Alligevel vurderer hun, at skaden er så lille, at man slet ikke kan tale om, at kroppen har taget egentlig skade:

- Det er ikke noget som helst, det er krusninger i overfladen, vurderer Bente Klarlund.

Hjertet vokser efter maratonløbet

Hjertet påvirkes også, når vi træner, og det er generelt godt for det. Men kan det blive for meget for hjertet at løbe et helt maratonløb?

- Det afhænger af, hvem vi taler om. Hvis man ikke er i form til det, er det ikke sundt, fortæller Lars Juhl Andersen, Overlæge på Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Normalt vejer hjertet mellem 300 og 350 gram, men hos en trænet maratonløber kan det veje over et halvt kilo. Hjertet bliver altså større af at blive brugt:

- Man skal give hjertet tilstrækkelig hvile efter løbet, men så kommer det ud og er endnu sundere bagefter, fortæller Lars Juhl Andersen.

Så heller ikke hjertet vil normalt være skadet på længere sigt af det lange løb.

Tag det alvorligt, hvis du bliver dårlig

Det er altså generelt sundt at løbe et maraton for både musklerne og hjertet. Hvis man, vel at mærke, har trænet sig op til det.

Bente Klarlund har dog en advarsel til motionister:

- Hvis man får ondt i hjertet eller bliver dårlig mens man løber, skal man stoppe. For det kan være, at man er en af de meget få, der har en underliggende hjertesygdom, siger hun.

Det er derimod mere normalt at få det lidt dårligt efter, at man har løbet langt.

Hør mere om maraton og andre ekstremløbs betydning for vores sundhed i 'Sundhedsmagasinet' på DR1 kl. 21.55 i aften. Du kan efterfølgende også finde udsendelsen på dr.dk.