Mars er tættere på Jorden i nat end i de sidste 11 år

Tag en varm trøje på og kig mod syd i nat, så er der god chance for at se den røde planet lige over horisonten.

Mars er specielt fotogen lige nu, fordi planeten er modsat Solen og dermed godt belyst. Billedet her, med tydelige skyer på Mars, er taget af Hubble tidligere på måneden. (Foto: NASA / HUBBLE / HANDOUT © Scanpix)

Hvis skyerne holder sig væk de næste dage, er der gode muligheder for at spotte vores naboplanet Mars, mens den er tættest på os.

Mars er nemlig rigtigt tæt på Jorden i øjeblikket - i hvert fald tæt i astronomisk sammenhæng. For der er stadig 75,3 millioner kilometer mellem os og den røde planet.

Hvis du gerne vil se Mars, skal du blive op til efter midnat, forklarer astronom ved Wieth-Knudsen Observatoriet, Michael Quaade.

- Mars står højest på himlen ved omkring klokken halv et om natten. Man kan se den lavt på himlen, hvis man kigger mod syd-sydøst, lige mellem Vægten og Skorpionen, siger han.

Den 22. maj var Mars i det man kalder opposition. Her er Mars præcis overfor Solen, med Jorden imellem, og derfor lyser den meget klart.

Men i nat er naboplaneten altså tættere på Jorden.

Mars kan ses mellem stjernebillederne Skorpionen og Vægten.

Skæve kredsløb om Solen

Mars står op omkring midnat, fordi den er præcist modsat Solen i sit kredsløb – og derfor også er tættest på os.

Jorden og Mars kredsløb om Solen er ikke perfekte cirkler, derfor varierer afstanden mellem de to planeter. Og derfor er det 11 år siden, vi sidst var så tæt på hinanden.

- Hver gang Jorden overhaler Mars indenom, er den ret tæt på os. Både vores og Mars kredsløb er lidt skævt. Hvis de var cirkulære ville det være den same afstand hver gang, men fordi de er lidt ellipseformede, varierer afstanden, forklarer Michael Quaade.

Mars er tættest på Jorden i nat, hvor der kun er 75,3 millioner kilometer mellem de to planeter.

Kan ses med det blotte øje

Man kan faktisk se vores naboplanet med det blotte øje, som en meget klar stjerne med et rødligt skær. Det kræver blot, at man har frit udsyn mod syd, og at det er mørkt. Så det er en god ide at tage en hurtig overnatning i sommerhuset i nat.

- Mars er meget klar lige nu og meget lysstærk. Man kan sagtens se den med det blotte øje. Men det eneste man kan se uden en kikkert er et rødligt skær, siger Michael Quaade.

- Med en kikkert kan man tydeligere se den røde farve og måske et grønligt skær. Det er klippemateriale på overfladen, der giver den kulør. Det røde vi kan se er Mars røde støv.

Europæisk sonde på vej til Mars

Måske er du stødt på beskeder på sociale medier, der fortæller, at Mars i juni måned vil være så tæt på Jorden, at den ligner Månen i størrelse. Men det kan vi altså godt afvise som en myte.

Men Mars er tæt nok på til, at i år er et godt tidspunkt at sende sonder til planeten på.

Det europæiske rumagentur ESA sendte allerede i marts Trace Gas Orbiter (TGO) – første kapitel af ExoMars-missionen - afsted mod Mars. Sonden ankommer til oktober og skal blandt andet lede efter spor efter liv.

- ExoMars er den sidste store satsning fra europæisk side. Det er en todelt mission, hvor der er et kredsløbsmodul, der hedder Trace Gas Orbiter, der går i kredsløb om Mars og et landingsmodul kaldet Schiaparelli, der skal lande på Mars, forklarer Tina Ibsen, der er Astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium i København.

Skal lede efter metangas i atmosfæren

Lander Schiaparelli med succes, er det en stor nyhed, for det er første gang, at en europæisk sonde lander på Mars.

- Hele landingssekvensen er udviklet af den danske virksomhed Terma, så der er også en hel del dansk ved missionen, siger Tina Ibsen.

Hun håber at ExoMars måske finder spor efter den organiske gas metan. Det kan nemlig betyde, at der engang har været liv på den nu golde planet. Og sporene efter metan bliver en ledetråd for en kommende rover, som ESA vil opsende.

Metan bliver ofte skabt af biologiske processer, og man håber på, at TGO kan sige noget om, hvordan Mars atmosfære var sammensat. Og hvis der nu er spor efter metan et sted, kan det været et godt sted for næste del af ExoMars, at lande. I 2020 skal en europæisk rover nemlig sendes til Mars.

Kig efter natteskyer

Hvis du går ud i haven i nat for at spejde efter Mars, vil Tina Ibsen opfordre til, at man også kigger efter Saturn og Jupiter på himlen. De står begge på himlen nu. Jupiter ses mod sydvest, mens Saturn står tæt på Mars.

Og så kan man være heldig at se lysende natteskyer, forklarer hun.

- Omkring solhverv kan man også se lysende natteskyer på himlen. Om sommeren går Solen ikke ret langt ned under horisonten, og hvis der så ligger nogle meget høje skyer, skinner Solen på de her skyer, der består af iskrystaller, efter at den er gået ned - så skyerne faktisk lyser om natten, siger Tina Ibsen.

Michael Quaade og Dansk Astronomisk Selskab holder ofte arrangementer, hvor man kan se Mars og de andre planeter gennem den store kikkert på Wieth-Knudsen Observatoriet. Se observatoriets kalender her.

Det samme gælder Tycho Brahe Planetarium, som du finder her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk