Hvis du har et talentfuldt fodboldbarn, skal du sørge for, at hun eller han ind imellem kommer helt ned i tempo og flyder ud i sofaen i timevis …
Norske forskere er i gang med et større forskningsprojekt med unge, der spiller fodbold på højt niveau. De nyeste resultater viser, at spillernes totale aktivitetsniveau kan blive så stort, at det hindrer dem i at udvikle deres talent. Dermed risikerer de at stoppe, før de når seniorniveau.
- Træning, der som udgangspunkt skal give dem en fordel, bliver i stedet en hindring. Dette kan ødelægge udviklingen af fremtidens fodboldspillere, siger Stig Arve Sæther, universitetslektor i idrætsvidenskab ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, NTNU, i Trondheim til forskning.no.
Idrætsskoler øger træningsmængden
Unge piger og drenge, der drømmer om at blive professionelle fodboldspillere, vælger ofte at gå på en folkeskole eller en ungdomsuddannelse med særlige idrætslinjer.
Samtidig passer de træningen på deres normale hold og får måske ekstra talenttræning.
Der er med andre ord fart på spillerne i mange timer hver dag.
Målte 13 spilleres aktivitet
Stig Arve Sæther har sammen med kollegaen Nils Petter Aspvik kigget nærmere på 13 spillere i et juniorhold i en stor, norsk klub.
Drengene blev udstyret med et accelerometer, som målte deres fysiske aktivitet hver dag i tre forskellige uger i marts, juni og oktober. Målingerne har givet forskerne viden om aktivitetsniveau og kamp- og træningsbelastning før sæsonstart, midt i sæsonen og i slutningen af sæsonen.
Målingerne viser, at der ikke er signifikante forskelle på aktivitetsniveauet i de tre uger. Men samtidig viser de mange data, at de unge har et meget højere aktivitetsniveau end jævnaldrende, og at kampe er meget hårde for dem.
Risiko for overbelastning og motivationsdræn
- Det hedder sig, at du må træne meget for at blive god, men de her spillere træner så meget, at det øger faren for belastningsskader, og de er også i fare for at komme i overtræning, siger Nils Petter Aspvik.
- Samtidig kan være svært at blive ved med at være motiveret, hvis du ikke bliver restitueret, siger han.
Stig Arve Sæther og Nils Petter Aspvik mener, at unge talentfulde fodboldspillere oplever et øget pres fra omgivelserne. De føler, at de må træne meget for at blive gode. Og i modsætning til andre idrætter, træner de mere som juniorer, end de vil gøre som seniorer.
Det øger risikoen for at talenter brænder ud før tid.
Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Sports Science and Medicine.