Mennesket katalysator for sabeltigerens død

Kæmpedovendyret, sabeltigeren og det uldhårede næsehorn er alle sammen dyr, mennesket er skyld i, er uddøde.

Sabeltigrene er et af de dyr, vi mennesker er skyld i, ikke længere findes (Foto: Spencer Sutton)

Danske forskere har kortlagt, hvorfor knap 200 store pattedyr, den såkaldte megafauna, er uddød gennem de sidste godt 100.000 år.

Svaret er i virkeligheden ganske kort:

- Det er vores forfædre, der har skylden for at udrydde megafaunaen, forklarer Søren Faurby, post doc. på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet til dr.dk/viden.

Han har sammen med en række kolleger kigget på 171 forskellige dyr på over ti kilo og deres forsvinden fra 229 lande.

Vi spiste, fordrev og forårsagede dyrenes uddøen

Forskerne kom frem til, at det, direkte eller indirekte, er det moderne menneske, der er skyld i, at vi ikke længere har herlige dyr som kæmpevombatter, sabeltigre eller gigantiske dovendyr at kigge på.

Ifølge Søren Faurby er der flere forskellige årsager til, at vores forfædre har den primære skyld for de store dyrs forsvinden.

- En del er et spørgsmål om simpel jagt. Men i andre tilfælde spiser vi også de mindre dyr, som de større dyr æder. Og så har de jo ikke noget at leve af, siger Søren Faurby.

Udover jagt kan brugen af ild også have haft en betydning, ligesom den ubalance, der bliver skabt, når man fjerner en art, kan have store konsekvenser for andre arter og dermed hele økosystemer. Det hænger godt sammen med et andet nyt studie:

- Vi har i et andet studie påvist, at den uddøde megafauna ikke kun var artsrig, men også talrig og på den måde var med til at forme fortidens økosystemer blandt andet ved deres græsning, supplerer medforfatter til artiklen professor Jens Christian Svenning fra samme institut.

Vores forfædre var ikke i harmoni med naturen

Vi er altså den oprindelige katalysator til de store dyrs uddøen, men der kan være flere led mellem os og en arts endelige uddøen.

Forestillingen om vores forfædre, der levede i og af naturen i lykkelig harmoni og evig sommer, holder altså ikke. Vi mennesker har altid påvirket naturen.

- Der er en tendens til en Disney-fortælling om, hvordan vi mennesker tidligere var i harmoni med naturen. Men vi har altid påvirket den, siger Søren Faurby.

Han pointerer, at vi selvfølgelig påvirker naturen mere nu, hvor vi er mange flere mennesker. Og at resultaterne ikke skal være en undskyldning for at lade de nuværende klimaforandringer fortsætte.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk