Mennesket ødelagde også naturen for 50.000 år siden

Det peger et nyt studie af den for længst uddøde australske kæmpefugl Genyornis newtoni på.

Illustration af den forhistoriske ikke-flyvende fugl med det videnskabelige navn Genyornis newtoni, der jages væk af det tons tunge firben Megalania prisca, der begge levede i Australien for indtil 50.000 år siden. (Foto: Peter Trusler © Monash University)

Før mennesket kom til Australien for ca 50.000 år siden, var den 2 ½ meter høje ikke flyvende fugl Genyornis newtoni vidt udbredt på det knap 8 millioner kvadratmeter store kontinent.

Men ikke længe efter menneskets ankomst, forsvandt den og tog en række andre arter med i faldet. Nu fører et nyt studie af rester fra kæmpefuglens æg bevis for, at den nærliggende sammenhæng også har hold i virkeligheden.

Brandmærker på fragmenter af æggeskallerne indikerer, at mennesket indsamlede og tilberedte æggene fra Genyornis newtoni og dermed hæmmede fuglenes reproduktion.

- Vi anser dette for at være den første og eneste sikre dokumentation for, at mennesker jagede arter fra den nu uddøde australske mega-fauna, siger studiets hovedforfatter Gifford Miller fra University of Colorado Boulder i en pressemeddelelse forud for offentliggørelsen af studiet, der kan ses her.

Forskerne har dokumenteret brandmærker på kæmpefuglens æggeskaller fra mere end 200 forskellige steder over hele Australien.

I alt blev mere end 2000 æggeskaller fra den forhistoriske fugl gennemgået og de var alle mellem 54.000 og 45.000 gamle.

Da de brændte æg kun havde enkelte spor fra ild, og ikke var helt tilsodede, tyder alt på at det skyldes menneskelig aktivitet, frem for naturlige brande, fortæller Gifferd Miller.

Fra samme periode har forskere også fundet æg fra den langt mindre emu, udsat for nøjagtig den samme typer brandmærker.

Australiens kæmpefauna, bestod for 50.000 år siden, foruden de enorme fugle, af en række enorme dyr. Blandt andet en 500 kilo stor kænguru, flere ton tunge vombatter og en skildpaddeart på størrelse med en familiebil.

Alle uddøde kort efter menneskets ankomst.

Menneskets udnyttelse af naturen er ikke udelukkende et nyt fænomen.

Opslået af DR Nyheder på 1. februar 2016