Mikroplast flyder mellem sandkorn på Europas strande

Også på fynske og sjællandske strande er der plast-rester mellem sandkornene, viser undersøgelse fra 13 europæiske lande.

23 ud af 23 prøver fra 13 europæiske sandstrande indeholder mikroplast i varierende grad. (Foto: Plastic Change © Plastic Change)

Der er mikroplast i havvand og drikkevand. I fødevarer og dyreliv. I landbrugsjord og skønhedsprodukter.

Kort sagt: Der er mikroplast overalt i vores omgivelser, og derfor kan det heller ikke overraske, at en ny undersøgelse viser, at der er mikroplast mellem sandkornene på 23 europæiske strande - herunder tre i Danmark.

Bag undersøgelsen står en række hollandske og engelske forskere, som har fået hjælp fra borgere i 13 lande til at indsamle sandprøver fra de 23 strande, hvor alle altså indeholdt mikroplast.

Hvor meget plast, der har blandet sig med sandkornene, varierer, men et kilo europæisk sandstrand indeholder i gennemsnit omkring 250 plast-fragmenter, viser forskernes analyser.

Prøverne er indsamlet af frivillige, der hver især har indsendt fem poser med sand fra en periode mellem juni 2015 og januar 2017.

Kommer fra tøjvask

I Danmark er der taget prøver fra stranden ved Fyns Hoved samt ved Kalundborg og i Jammerland Bugt på Sjælland. Her blev der fundet henholdsvis 168, 128 og 88 stykker mikroplast per kilo sand.

En strand syd for Venedig i det nordlige Italien tager rekorden for mest mikroplast med mere end 1.500 fragmenter per kilo.

Men hvor kommer plasten fra?

Forskernes analyser viser, at næsten 99 procent af mikroplasten er fibre, og størstedelen er i farverne sort og blå, mens omkring 10 procent er rød.

Det indikerer, at størstedelen af plasten kommer fra vask af syntetisk tøj. Tidligere undersøgelser har vist, at en maskinvask med tøj, der er fremstillet af syntetisk materiale såsom polyester, kan udlede op til 700.000 mikrofibre til spildevand

Fibrene finder altså vej til havvandet via spildevandet og skyller herfra op på strandene. Også plast fra fx fiskenet og snore udgør en del af forureningen.

Når koncentrationen af mikroplast er langt større nogle steder end andre, skyldes det blandt andet havstrømme, skibstrafik og lokal forurening.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk