Minedrift vil ændre Grønland totalt

Det er dog usikkert, hvornår minen bliver en realitet, vurderer geologiprofessor Minik Rosing.

Kvanefjeld set fra Eriks fjord (Tunugdliarfik). Fjeldet har et højt indhold af mange sjældne grundstoffer, bl.a. uran og de sjældne jordarter. (Foto: Morten Rasmussen © Scanpix)

Ovenpå beslutningen om at ophæve den såkaldte nul-tolerance for at udvinde uran i Grønland, er vejen banet for, at området omkring Kvanefjeldet i Sydgrønland, kan blive verdens 3. største uranmine.

Forekomsten ved Kvanefjeldet indeholder både uran og de sjældne jordarters metaller og man kan ikke udvinde det ene, uden at udvinde det andet, fortæller geologiprofessor Minik Rosing til P1 Morgen.

Samme dag som et snævert flertal besluttede at ophæve nul-tolerancen for udvinding af uran, skrev det grønlandske selvstyre kontrakt med mineselskabet London Mining, om at bryde jernmalm ved Isua, 150 km nordøst for Nuuk. Her vil man udvinde 15 mio. tons jernmalm fra undergrunden hvert år.

Uvist om minedriften bliver en realitet

Kontrakten med London Mining fastlægger dog blot vilkårene for en eventuel minedrift og Minik Rosing vurderer, at der er lang vej hen mod en eventuel realisering af minedriften i området. Først og fremmest fordi økonomien er uforudsigelig:

- Man mangler stadigvæk i nærheden af 14 mia. kroner i investeringer, for at minen går i gang siger han.

Samtidig har man andre steder i Grønland allerede givet tilladelser til minedrift på jernmalm, uden at man dog der har påbegyndt en udvinding.

- Så det er meget svært at vide, om det betyder, at der kommer en mine, siger Minik Rosing. Eller om det bare betyder, at man blot er blevet enige om vilkårene.

Minedrift vil få konsekvenser for det grønlandske samfund

Hvis man går ind i en økonomi, der er baseret på mineraler, så bliver det et helt andet samfund, end det vi kender i dag.

Det er altså en total omlægning af Grønland på sigt.

Storskalaprojekter som minedrift kræver større arbejdsstyrke, end der findes i Grønland, siger han. Det betyder, at man skal importere arbejdskraft og på næsten alle områder vil det få store konsekvenser, som vil ændre landet, siger han.

Han tvivler dog på at guldet vil flyde i gaderne, hvilket al erfaringer med minedrift andre steder viser.

- Det man kan håbe på er, at det vil lukke noget af hullet i den grønlandske økonomi, siger han.

Facebook
Twitter