Mirabelletræerne er tidligt ude

Som det gælder overalt i naturen, er også mirabellerne tidligt ude i år – det kan vise sig at blive fatalt.

Mirabellerne springer ud allerede her i marts, hvor de normalt først vil åbne deres snehvide blomster i begyndelsen af april. (Foto: Lars Gejl © Scanpix / Biofoto)

Bevæger man sig en tur ud langs de danske landeveje, er der en god sandsynlighed for at øjet vil møde træer og buske, der allerede blomstrer i strålende hvidt.

Det er mirabelletræerne, som er ekstra tidlige på den i år. Det fortæller naturskoleleder i Viborg Kommune til P1 Morgen.

For tidlig blomstring kan give bagslag

Normalt springer mirabellerne ud i begyndelsen af april og i år var de første der allerede omkring midten af marts, fortæller han.

- Der havde vi nogle varme dejlige dage og det sætter gang i hormonerne - også hos mirabelletræerne.

Og som med stort set alt andet ude i naturen, handler det om at få sat en ny generation i verden.

For mirabelletræets vedkommende, er det at få sat frugter og frø - hvilket er noget af en timingsmæssig udfordring, for træerne kan hurtigt vise sig, at være for tidligt ude, fortæller Jens Frydendal.

Kommer der noget frostvejr - og det kan vi sagtens rende ind i endnu - kan blomsterne tage skade og så bliver der småt med mirabeller, når vi kommer om på den anden side af sommerferien, forklarer han.

Store forskelle i smagen

Mirabeller findes i mange sorter og kvaliteter - nogle er kedelige og melede, mens andre er søde og velsmagende.

Der er dog nok til både mennesker og dyr, for træet, der menes at stamme fra Mellemøsten, klarer sig glimrende i det danske klima.

Og får god hjælp til at formere sig, pga. frugtens hårde sten, som de færreste dyr er i stand til at knække.

Derfor sluger de fleste fugle og pattedyr frugterne hele og lader dem passere gennem fordøjelsessystemet, og spreder dem dermed naturligt rundt i naturen.

Mirabeller kaldes også kirsebær-blommer (Prunus cerasifera) og optræder enten som store buske eller deciderede træer, der typisk når op i ca. 8 meters højde.

Følg Martin Kunzendorf på @Twitter

FacebookTwitter