Møgbeskidte fluer flyver rundt med hundreder af bakterier

Fluer kan være med til at sprede bakterier under sygdomsudbrud, viser ny forskning.

Næste gang der lander en flue i din mad, så er det måske værd at overveje, om du nu ogsåhar lyst til at spise den. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Fluer kan være irriterende. De lander i din sandwich. De summer om næsen på dig, når du forsøger at tage en lur på sofaen.

Og selvfølgelig gør de det altid lige efter, at de har siddet i en skraldespand eller på en hundelort på fortovet.

For fluer kan også være klamme. Og faktisk er de endnu mere ulækre, end forskerne hidtil har troet.

Møgbeskidte ben og vinger

Fluer flyver rundt med alle mulige bakterier og sygdomsfremkaldende organismer på sig. Og det er især benene, som er møgbeskidte.

Det viser en undersøgelse, som er lavet af Eberly College of Science på Penn State University og udgivet i Scientific Reports.

Her har forskerne kigget nærmere på 116 husfluer og spyfluer, og gennemgået alle deres kropsdele for at se, hvad det egentlig er for noget skidt, som fluerne flyver rundt med.

Nogle af fluerne havde flere hundrede forskellige bakterier på sig. Og mange af dem var også skadelige for mennesker.

- Det er på ben og vinger, at man finder den højeste koncentration af mikrober på fluekroppen. Og det tyder på, at bakterierne bruger fluer som luftbårne transportmaskiner, siger en af medforfatterne, Stephen Schuster, leder af forskning på Nanyang Technological University i Singapore, i en udtalelse om forskningsartiklen.

De seneste årtier er det blevet dokumenteret, hvor beskidte fluer er, og hvordan de kan overføre bakterier. Men der er hentet ny viden i undersøgelsen, siger forskerne.

Fluer spreder bakterier

Når fluerne lander på en anden overflade et sted, så overfører de bakterierne, der så kan sprede sig.

- Vi tror, at det her viser nogle mekanismer i overførslen af sygdomsfremkaldende bakterier, som sundhedspersonale ikke har været opmærksomme på. Og hvordan fluer kan bidrage til spredningen af patogener i en situation med sygdomsudbrud, siger en af artiklens medforfattere, professor i biokemi Donald Bryant i udtalelsen.

Fluerne er blevet indsamlet forskellige steder på tre kontinenter. Og de mest beskidte fluer kommer fra storbyer, hvor der for eksempel er kloakker, offentlige toiletter og større koncentration af mennesker.

- Det her får dig virkelig til at tænke dig om igen, når du næste gang er på udflugt og kartoffelsalaten har stået lidt for sig selv. Måske er det bedre at have den udflugt langt ude i skoven og væk fra byområder, og ikke i en park, siger Donald Bryant.

Facebook
Twitter