Morten Østergaard tror på, at ny teknologi kan sikre både produktion og natur

Økonomi- og indenrigsminister og partileder for Det Radikale Venstre Morten Østergaard er vokset op tæt på den lille skov, der har navngivet kvarteret Risskov nord for Århus. Skovstykket ligger ned til den populære strand 'Den permanente badeanstalt', som anes i baggrunden. (Foto: Dorte Dalgaard © dr)

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard er en bæredygtig udvikling helt central for Det Radikale Venstres virke.

En udvikling, der tager hensyn til vores miljø, natur og biodiversitet - ikke mindst for at sikre de fremtidige generationer, fortæller han til Natursyn på P1.

- Men det er ikke nogen nem opgave, siger Morten Østergaard og henviser til den pressede situation, som landbruget befinder sig i og behovet for ny eksport og job efter en tid med krise.

Fælden

Morten Østergaard er særlig stolt af regeringens etablering af Den Danske Naturfond, som skal skabe mere fri natur i Danmark. Men han mener også, at vi skal være varsomme med ikke at gå i en fælde:

- Man skal ikke beslutte sig for, om man vil udvikle naturen og afvikle landbruget eller omvendt, siger han og uddyber:

- Dét, vi leder efter, er en løsning, der gør, at vi er i stand til at have en fødevarebranche, som holder mange danskere beskæftiget - og som er med til at finansiere vores velfærd igennem alle de produkter, de eksporterer. Men som gør det på en måde, hvor det ikke er på bekostning af vores natur og vores biodiversitet.

Plads til konventionelt landbrug

Morten Østergaard og Det Radikale Venstre ser gerne, at Danmark får flere økologiske landbrug.

- Vi har sat os nogle ambitioner om en massiv omlægning, men vi må også konstatere, at det går lidt langsomt. Måske på grund af krisen og at landbrugets økonomi generelt ikke er sund.

Han mener dog også, at konventionelt landbrug har en berettigelse. Og at det er nye teknologiske løsninger, der skal sikre, at produktionen ikke skader naturen.

- I min tid som forskningsminister søsatte vi ambitionen om at prøve at se, om vi ikke med alt det, vi ved om teknologi kan lave en miljømæssig neutral svineproduktion. Altså en demonstrationsstald, hvor vi grundlæggende kan sige, at det økologiske fodaftryk ikke er negativt, selvom vi producerer grise på en lønsom måde, forklarer Morten Østergaard.

Bæredygtig tech skal kunne betale sig

Økonomi- og indenrigsministeren mener, at det er reguleringer og højere afgifter, der skal skubbe udviklingen i den rigtige retning, ligesom han siger, at man har set det fungere på energiområdet.

Reguleringer, der gør, at det kan betale sig for landmænd at investere i ny teknologi, der gør produktionen mere bæredygtig.

Naturpolitik på P1

Hør også hvad Morten Østergaard mener, der skal til for at naturens tilstand generelt prioriteres højere i Natursyns fjerde udsendelse i rækken af reportageudsendelser med politikere om deres holdninger til naturen.

Udsendelserne sendes løbende, som de produceres den følgende tid og vil efterfølgende kunne lyttes til via Natursyns programside.